Georgiska regeringen står handfallen när den fått se sina webbplatser bli otillgängliga eller fick sitt innehåll ändrat. Säkerhetsforskaren Jart Armin, som länge har bevakat rysk nätkriminalitet, påstår att landets myndighetssajter inte går att lita på då de står under utländsk kontroll.

– Många av Georgiens internetservrar är under extern kontroll sedan sent i torsdags, säger Jart Armin till Computerworld.

Sajterna som tillhör utrikesdepartementet, försvarsdepartementet och presidenten har under perioder helt blockerats eller så har deras nättrafik omdirigerats till servrar som egentligen står i Ryssland eller Turkiet. Detta har pågått sedan rysk militär gick in i Sydossetien i fredags.

Jart Armin varnar för att även om flera sajter till synes fortfarande är online så går det inte att lita på innehållet. Enligt honom är webbplatserna omdirigerade till servrar kontrollerade av ökända Russian Business Network. Han säger vidare att innehållet på webbplatserna tros vara influerat av ryska myndigheter.

– Var skeptisk mot alla sajter som ser ut att komma från Georgiska myndigheter men som inte har uppdaterats på flera dagar, eftersom att de kan vara falska, säger Jart Armin.

Forskare på Shadowserver Foundation, som upptäckte attackerna mot Georgien förra månaden, bekräftar Jari Armins uppgifter.

– Vi ser nu nya attacker mot sajter i Georgien, parliment.ge och president.gov.ge är nu utsatta för överbelastningsattacker, skriver Shadowserver Foundation.