Sedan förra veckan har Georgien varit utsatt för en nätattack som bland annat omdirigerar trafiken från officiella webbplatser. Därför har experter varnat för att informationen på myndigheternas sajter inte går att lita på.

Nu ställer två andra länder från det gamla östblocket upp för att hjälpa Georgien hantera attackerna och få ut information till medborgarna, skriver IDG News.

Polen har upplåtit plats på presidentens hemsida där Georgien kan lägga ut uppdateringar om konflikten.

Samtidigt skickas två experter från Estlands Cert, Computer Emergency Response Team, till Georgien för att se till att nätverken förblir tillgängliga. Experterna befinner sig just nu i Armenien i väntan på tillstånd att åka in i Georgien. De för också med sig resurser för humanitärt bistånd.

Estland har erfarenhet av liknande attacker, som drabbade landet förra året efter en dispyt om att flytta ett krigsmonument. Också i den konflikten var Ryssland inblandat.

För tillfället har Georgiens utrikesdepartement valt att låta Estland ta över driften av sajten, efter att den utsatts för omfattande attacker. Katrin Pärgmäe, informationschef på Cert, vill inte avslöja var webbplatsens servrar befinner sig.

– Det räcker att säga att vi flyttat den. Vi vet att det finns intresserade personer där ute som läser tidningarna så det vore inte bra att avslöja exakt var servern står, säger Katrin Pärgmäe till IDG News.

Katrin Pärgmäe säger att flera webbplatser även flyttats till USA.

Samtidigt fortsätter attackerna mot olika georgiska webbplatser. Ett exempel är sajten Civil.ge som för tillfället är tillgänglig, men varnar för att den befinner sig under en ”permanent överbelastningsattack”.