Det nu avstängda ombudet förlorar därmed sin rätt att sälja domännamn under den svenska toppdomänen. Företaget fick en varning redan i december i fjol och nu har tålamodet tagit slut på Stiftelsen för internetinfrastruktur, som har ansvar för de svenska domänerna.

Övriga tre ombud, som prickas för första gången, kommer undan med en varning.

Avstängningen kommer efter en utredning av tjänsten Snapback.se, som auktionerar ut attraktiva domännamn vars giltighetstid håller på att gå ut. Via flera ombud knutna till företaget peppras sedan stiftelsen med förfrågningar vilket ökar kundens chans att få köpa domänen.

Det är tre av dessa företag som nu har varnats. Det fjärde, Gränslösa System, fick i veckan besked om att avtalet som ger det rätt att sälja se-domäner sägs upp.

– Det är inte ok att bedriva handel med domännamn och det här samarbetet bryter mot ombudsavtalet, säger Danny Aerts, vd på Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Avtalet avslutas efter en uppsägningstid på tre månader.

Därmed kan det snart vara slut på möjligheten att köpa sig förtur till svenska domännamn som håller på att bli lediga. Det finns visserligen flera liknande tjänster i Sverige, men när en tjänst inte får backas upp av flera ombud så är det långt ifrån säkert att ett visst ombud vinner kapplöpningen.

Snapback-verksamhet och andrahandshandel med domännamn omsätter enorma pengar internationellt. Enligt Forbes.com är marknaden sannolikt värd över en miljard dollar årligen.

Emil Paulsson, ägare av Snapback.se, håller med om att auktioner driver upp priserna men ser inget problem med det.

– För mig är det konstigt att marknaden inte får bestämma. Det begränsar domänmarknaden radikalt för företag som letar efter passande domännamn till sina verksamheter, säger han.

Rickard Vikström, en av ägarna till Gränslösa System, anser inte att han har gjort någonting fel. Anklagelser om att hans företag ska ha registrerat domäner för egen del, vilket är förbjudet för ombud, tillbakavisar han bestämt. Snapback.se ser han som vilken återförsäljare som helst.

– Vi har fått se påståendena, men inte någon bevisning, säger han.

Fakta

Tidigare i år såldes domännamnet Fund.com för över 60 miljoner kronor. Korta adresser inbringar i regel stora pengar. Till exempel såldes cpc.com för över en miljon kronor, enligt Forbes.com.

Avtalet som ombud för se-domänen skriver på förbjuder dem att själva registrera domännamn för att sedan sälja dem till överpriser.

Snapbackverksamhet skiljer sig från andrahandsförsäljning av domännamn genom att den bygger på försäljning av domäner som säljaren ännu inte äger, men som är på väg att bli lediga.

Att ombud sägs upp är mycket ovanligt och sker bara vid ett fåtal tillfällen per år.