De indiska intäkterna från program ökar till mellan 9,5 miljarder dollar och 12 miljarder dollar år 2015, att jämföra med de 1,4 miljarder dollar som omsattes under den tolvmånadersperiod som slutade i mars.

Det visar en studie från den indiska branschorganisationen Nasscom, National Association of Software and Service Companies. I dagsläget drar Indiens programindustri in större delen av sina intäkter från tjänster, med konsultjättar som Tata Consultancy Services, Infosys Technologies och Wipro i spetsen.

Många indiska företag fokuserar nu på att utveckla program inom exempelvis mobil kommunikation och finanssektorn, samt även på affärssystem.

Indiska företag har också blivit uppköpsmål för multinationella företag. Programföretaget Oracle har till exempel köpt indiska I-flex, som är inriktat på finansprogram. Lagringsleverantören EMC har köpt Valyd Softare, som levererar säkerhetslösningar.

Allt fler produktbaserade företag uppstår i Indien, uppger Nasscom. Av de 371 programföretag som startats sedan 2001 har två tredjedelar dragits igång under de senaste tre åren. Enbart 2007 startade 100 nya företag. Samtidigt ökar riskkapitalet, enligt en studie från konsultföretaget Zinnov som har beställts av Nasscom.

80 miljarder i riskkapital förväntas strömma till indiska företag inom de kommande fyra eller fem åren. Det uppger Sudhir Sethi, som är styrelseledamot och chef för IDG Ventures India.

– 20 miljarder dollar av den summan beräknas gå till hårdvaru- och programföretag, säger han.

Han får medhåll från Sanjay Anandaram, en av grundarna av riskkapitalfonden Jump Start Up, som säger att riskkapitalföretag som vill investera tidigt i företagens utvecklingscykler blir allt vanligare.

– Dåligt med riskkapital har varit ett problem för många programföretag, säger han.

Fakta

Enligt organisationen Nasscom har riskkapitalet till indiska programföretag som främst är fokuserade på den egna marknaden ökat från 76 miljoner dollar 2005 till 156 miljoner dollar 2007.