– Vi gör licensförändringar för att göra det lättare för kunderna att virtualisera och få en mer dynamisk it-miljö, säger Christofer Björkvall, pr-chef på Microsoft i Sverige.

Exakt vilka förändringar det rör sig om offentliggörs inte förrän den 19 augusti.

Enligt Microsofts nuvarande regler är licensen för mjukvara som körs på en virtuell maskin baserad på den fysiska servern, skriver amerikanska Network World. Det här är problematiskt om man använder sådana tekniker som VMwares VMotion, som flyttar virtuella maskiner mellan fysiska servrar utan nertid.

Microsoft betraktar en Vmotion-flytt som en licensförflyttning, och tillåter inte sina kunder att göra mer än en sådan flytt per 90-dagarsperiod. De här reglerna gäller för Windows Server 2003, SQL Server 2005 och Exchange Server 2007.

Chris Burton, analytiker på Burton Group, säger till Network World att det är troligt att Microsoft lyssnar till kundernas klagomål och tar bort den här restriktionen.

Att det inte är tillåtet att flytta en virtuell maskin oftare än var 90:e dag enligt Microsofts licensregler kommer som en nyhet för Einar Berntsson, ställföreträdande it-chef på Karlshamns kommun.

– Det här hade jag inte en aning om. Vi har lastbalansering som innebär att våra servrar flyttar omkring som de vill. Det är en självklarhet att de måste få göra det, det här måste vara en gammal regel, säger han.

Inte heller Bernt Linde, it-tekniker på Electra, har hört talas om de här reglerna.

– Det här var inget vi tänkte på att kolla upp när vi började med VMotion.

Christofer Björkvall på Microsoft är inte förvånad över att det finns viss okunskap kring reglerna.

– Det de här kunderna säger är tydliga tecken på att licensförändringarna behövs. Utvecklingen går snabbt ibland, och det är nödvändigt att se till att licenserna är anpassade efter kundernas behov, säger Christofer Björkvall.