När Microsoft slutade sälja nya licenser för Windows XP den 30 juni erbjöd företaget samtidigt en möjlighet för att dem som ändå ville ha XP att installera operativsystemet. Detta kräver dock att kunderna köper en Vista-licens.

Nu visar data från användarnätverket Xpnet, Exo.performance.network, att 35 procent av alla Vista-utrustade pc har nedgraderats till Windows XP, uppger amerikanska tidningen Infoworld.

– Det är en helt oproportionerligt hög andel, även om det gäller det starkt impopulära Windows Vista, säger Randall Kennedy, som är frilansande redaktör på Infoworld till IDG News.

Han är också ägare till Devil Mountain Software, som använder verktyget Windows Sentinel för att analysera data i Xpnet och har följt 3 000 pc världen över.

Skälet till att det finns en möjlighet att nedgradera är att det kan ta flera år för företag att planera inför och installera nya program. Många företag har ingen tanke på att följa programleverantörernas lanseringsmodeller.

Men inte bara företag, utan även individuella användare kan nedgradera från Vista Business eller Ultimate till Windows XP. Vissa pc-tillverkare erbjuder möjligheter att nedgradera, åtminstone avseende vissa modeller.

Detta är något som väcker frågor om hur korrekt försäljningssiffran för Vista är.