Johan Ahlberg, grundare av mc-tidningen Fastbikes.se är förtvivlad. I söndags upptäckte han att ett databasfel gjort att all information som publicerats på tidningens webbplats raderats. Nästa kalldusch var att bolaget som var ansvarigt för backupsystemen, software as a service-leverantören Ipeer hade missat att ta backup på all information.

– Det här är en katastrof för oss, säger Johan Ahlberg. Det var 1300 artiklar, enklare nyheter, provkörningar, tester och reportage.

Johan Ahlberg har jobbat som mc-journalist sedan 1994. För snart två år sedan bestämde han sig för att tillsammans med en kollega starta upp mc-tidningen Fastbikes.se. I oktober förra året lanserades tidningen.

De skrev kontrakt med software as a service-leverantören Ipeer om att dessa skulle sköta serverdriften, säkerheten och backuperna, men de har helt enkelt missat Fastbikes.se på sina backuplistor.

– Tyvärr skedde ett mänskligt misstag, när vi installerade servern, förklarar vd:n på Ipeer Johan Hedlund. Det har aldrig skett förut.

Vad har ni gjort nu för att det inte ska kunna hända igen?

– Vi har gått igenom och förbättrat våra rutiner, och stärkt kontrollen.

Kommer ni att kompensera tidningen?

– Det är en diskussion som vi för med dem, säger Johan Hedlund.

Nu försöker Johan Ahlberg på Fastbikes.se rädda vad som räddas kan av tidningens artiklar.

– Längre reportage och sådant kan vi ju ha kvar sparade i Word, men det är mycket som vi aldrig får igen, alla kortare nyheter som vi skrivit direkt i webbpubliceringssystemet, alla reportage som läsarna skickat in och så vidare, säger han.

Johan Ahlberg fortsätter:

– Vi får i princip börja om från början, nu väntar många sena nätter.