Det har länge funnits enkilos bärbara med skärmar kring tio tum. Själv är jag förtjust i Fujitsu Siemens P-serie som fungerar perfekt att skriva artiklar på när man är ute på jobb och är så lätt att den slinker ner i handbagaget. Den typen av datorer brukar kosta kring 20 000 kronor inklusive moms så när det nu kommer en rad alternativ för 3 000 kronor blir man givetvis nyfiken.

Ett exempel på en sådan är Aspire one som är på väg ut i den svenska handeln. Linuxversionen A110 kostar under 3 000 kronor medan A150 som kör Windows XP kostar en tusenlapp mer.

Den viktigaste skillnaden (förutom operativsystemet) är att Windowsburken har en vanlig hårddisk på 120 GB och Linuxmodellen har flashdisk på bara 8 GB. Dessutom får man nöja sig med 512 MB ram på den enklare modellen, A110, som jag har testat.
Datorn kör Linpus Linux Lite, en specialversion av Fedora som har ett synnerligen enkelt och lättmanövre­rat gränssnitt. Direkt när man startar datorn kan man välja om man ska surfa, skicka e-post, chatta, skriva brev, spela musik eller spela spel.
Arbetsytan är uppdelad i fyra avdelningar: uppkoppling, arbete, nöje och filer. Med bara cirka 6 GB ledigt för dokument får man vara lite sparsam med lagringen. Turligt nog både läser och skriver datorn till valfri extern hårddisk som man lätt kopplar in via de tre usb-portarna.

I programutbudet ingår även Acer Communication Suite med e-postklienten Onemail och moduler för hantering av rss-flöden, kontakter och kalender. Man ska kunna chatta, men när jag försökte logga in på mitt Windows Live-konto fungerade det inte trots att jag tidigare lyckats med det även i Linuxmiljö.
Uppspelningen av musik och filmer sker via programmet Acer Media Master och fungerar smärtfritt ihop med en lång rad filformat.
Men när man börjar titta på filmer märker man snart av ett litet problem. Acers pyttedator har små trecellsbatterier och vid normalt bruk klarar man sig ganska länge eftersom den har utmärkta strömsparfunktioner. Batteridriftstiden vid uppspelning av video uppgår dock bara till 134 minuter, vilket kan jämföras med Asus Eee PC 901 som klarar 315 minuter.

Bland de största fördelarna med en produkt av det här slaget är möjlig­heten att koppla upp sig var som helst. Acers dator stöder givetvis vanliga trådlösa nät och tittar man bakom batteriet finns ett uttag för sim-kort. Men i dagsläget är den funktionen inte aktiverad så man får använda samma typ av usb-modem som många redan använder för att få mobilt bredband i sina bärbara.

Med tanke på det låga priset innebär den här typen av datorer ett utmärkt alternativ till många av de mer avancerade mobiler som används för hantering av mobil e-post. Den kan säkert även bli populär som skoldator eller extradator för tv-soffan.

Fakta

Acers nya dator har Intels Atom­processor på 1,6 GHz, skärm på 8,9 tum, 512 MB ram och 8 GB ssd-disk. Skärmen har upplösning på 1 024 x 600 punkter och webb­kameran klarar 1,3 megapixel.
Datorn väger 995 gram och butikspriset ligger på 3 000 kronor.

Betyg (1–5)
Storlek/form 5
Användarvänlighet 3
Prisvärdhet 5
Funktioner 3
Känsla 4
Medel 4,0