De båda företagen har inlett ett samarbete som går ut på att Intel tagit fram ett verktyg för parallell programmering i C och C++, rapporterar SD Times. Verktyget ska sedan kunna integreras med Microsofts Visual Studio.

Initiativet lanserades på utvecklarmässan Intel Developer Forum in San Francisco och betatestning öppen för allmänheten kommer att påbörjas i slutet av året.

En av de mer intressanta delarna i Intels paket är det kommande analysprogrammet Parallel Advisor som ska bistå utvecklaren med råd om vilken del av koden som är bäst lämpad för att läggas ut på flera kärnor.

Parallel Advisor ska även kunna identifiera potentiella konflikter i koden och sätt att lösa dem på.

Johan Bevemyr, systemarkitekt på Tail-f Systems som har mångårig erfarenhet av parallell programmering säger att det finns några intressanta aspekter av parallell programmering.

För det första är det en teknik som inte efterfrågats av utvecklare och som drivs på att processorutvecklare. För det andra är det en radikalt annorlunda programmeringsmodell.

– Parallell programmering är svårare än vanlig utveckling. Det handlar om andra typer av algoritmer, säger Johan Bevemyr.

Han tillägger att parallell utveckling kräver en stor omställning för utvecklare och att utvecklingsmodellen förmodligen har slagit igenom på bred front om tre till fyra år.

Vid sidan av samarbetet med Intel arbetar Microsoft med parallell programmering i form av kodbiblioteket Paralell Fx till Dotnet. Företaget forskar även om programmeringsspråk som
är direktanpassade för parallell utveckling.

Fakta

  • Allt snabbare processorer leder till större energiförbrukning och värmeutveckling. För att komma runt problemet har tillverkarna satsat på processorer med flera kärnor. Detta kräver i sin tur nya metoder för programmering och kompilering för att processorerna ska utnyttjas effektivt.
  • Ericssons gamla programmeringsspråk Erlang har fått ett uppsving på grund av detta. Språket är mycket lämpligt att använda till parallella, distribuerade system med krav på hög tillgänglighet.
  • Fördelarna med parallell programmering är ganska tydlig. Det handlar om att nyttja processorkraften bättre. Men det är inte alla system som vinner lika mycket på det.
  • – Verklighetssimulering och spel är bäst lämpade för parallell programmering, säger Johan Bevemyr på Tail-f Systems.