Det är generellt skärmar på nio tum och priser på från tre till fyra tusen kronor som gäller för den nya typen av datorer. Dessa ska ses som ett komplement till tyngre bärbara datorer och som en produktkategori som kan konkurrera med de smarta mobiltelefonerna.

Asus Eee PC var i två varianter först ut i Sverige i somras. Den här veckan ska Acers Aspire One komma. Den kostar cirka 2 400 kronor exklusive moms om man väljer Linux-versionerna. Med Windows XP kostar det en tusenlapp mer. Under hösten regnar det sedan modeller.

Dell brukar knappast ligga först med att introducera ny teknik men när det gäller satsningen på marknaden för så kallade netbook-datorer får företaget nöja sig med att i alla fall inte vara sist. Inom de närmaste veckorna förväntas Inspiron 910 dyka upp hos handlarna. Den väger cirka ett kilo, har Atom-processor från Intel och går att få med flash-minne i stället för vanlig hårddisk.

Även Fujitsu Siemens kommer med en liknande modell men Amilo Mini ska inte börja säljas i Sverige förrän i oktober. Då får den sällskap av Lenovos Ideapad S10 som dock har en skärm på tio tum i stället för nio som de flesta andra har valt.

Det är en slående likhet mellan alla dessa pyttedatorer både när det gäller vikt, val av processor och utformning av produkterna.

Bland de få som avviker från mängden är HP Compaq 2133 som bygger på en processor från Via och har Vista som operativsystem. Men då är den också dyrast i klassen med ett pris på drygt 6 000 kronor om man väljer en version med 120 GB hårddisk. Denna har redan dykt upp hos en del webbhandlare.

– Personligen tror jag mycket på denna typ av produkter och nu ser det ut som om även kunderna har upptäckt dessa. Vi säljer i dag fler hundra enheter av flera olika modeller utan att nämna någon enskild tillverkare. De flesta säljs på företagssidan men det rullar ett antal även bland konsumenterna, säger Dustins marknadschef, Stefan von Stein.

En jämförelse mellan dessa ett-kilos-datorer och mer traditionella lättviktsmodeller visar på rejäla prisskillnader. Ett extremt exempel är Toshibas Portégé R500-12S som bara väger 779 gram. Den kostar 22 000 kronor exklusive moms men då har den 128 GB ssd-disk och en skärm på 12 tum.

Ska du skaffa en pyttedator?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

  • De så kallade netbook-datorerna har oftast skärmar på 8,9 tum, väger ett kilo och har ssd-diskar (flash) i stället för vanliga hårddiskar. Priset är oftast 3000-4000 kronor.
  • Går man utanför den svenska marknaden finns det minst ett 20-tal olika modeller i denna nya kategori där Asus visat vägen med Eee PC. Första versionen av Eee PC kom i oktober förra året och redan första kvartalet såldes 350 000 enheter.
  • Asus vd Jerry Shen säger nu att man räknar med att kunna komma upp i tio miljoner sålda enheter nästa år.
  • Enligt analysföretaget Market Intelligence Center kommer det totalt att säljas mer än åtta miljoner netbooks i år och dubbelt så många nästa år.