Mozilla har arbetat på en ny teknik som snabbar upp Javascript, en viktig teknik för webbapplikationer, skriver Cnet News.com.

Javascript används av de flesta webbapplikationer för att ge ett gränssnitt som mer liknar ett vanligt program. Nackdelen är att hastigheten inte varit i topp vilket lett till att webbapplikationerna inte svarar lika snabbt som ett riktigt program.

Mozillas nya teknik heter Tracemonkey. Enligt företaget kommer version 3.1 att vara omkring dubbelt så snabb som version 3.0 på att köra Javascriptbaserade applikationer. Enskilda funktioner kan bli nästan 40 gånger snabbare.

Tracemonkey är en vidareutveckling av den tidigare Javascriptmotorn som kallades för Spidermonkey. Nyheten är en så kallad JIT-kompilerare (Just in time) som omvandlar hela koden till maskinkod precis innan den ska köras. Javascript har tidigare översatts rad för rad, något som går långsammare.

I torsdags lades Tracemonkey in i den senaste utvecklarversionen av Firefox 3.1. Den färdiga versionen väntas släppas i början av 2009.