Googles nya webbläsare presenteras på utvecklaren Sundar Pichais blogg där han betonar att man har byggt en webbläsare som bättre än andra är anpassad för att köra komplexa program.

– Vi har insett att webben har utvecklats från ett enkelt textverktyg till omfattande, interaktiva program. Därför måste man helt tänka om i arbetet med att utveckla webbläsare, skriver Sundar Pichais.

Maria Göth, pr-chef på Googles svenska kontor berättar att Chrome kommer att bli allmänt tillgänglig klockan 21 i kväll men vill i övrigt inte gå ut med mer information om produkten.

Vad som är känt är att Chrome bygger både på Apples Webkit och Mozilla Firefox med funktioner där man säkrat stabiliteten genom att isolera de olika flikarna för att hindra att hela webbläsaren kraschar.

Det innebär att webbläsaren har ett gränssnitt där man likt Opera lagt flikarna överst och låter dessa köra i individuella processer och egna adressrutor kallade omnibox. För att ge användarna bättre kontroll över arbetsflödet går det att i detalj kontrollera vilka processer som sker i varje flik och hur mycket processorkraft de använder. Dessutom går det att strypa ner processer som inte fungerar individuellt.

En funktion som uppmärksammats mycket i Internet Explorer 8 är möjligheten att surfa anonymt utan att lämna spår efter sig. Detta är även något som Google tagit till vara på och kallar funktionen incognito tab mode. Med den inställningen sparas inga cookies i den aktuella surfsessionen.

I Chrome kommer man att kunna köra webbaserade program ihop med lokalt installerade program där man via egna flikar kommer åt ett flertal funktioner, även när man inte är uppkopplad till webben.

Inledningsvis kommer Chrome endast att fungera på Windows men versioner för både Linux och Mac OS kommer att finnas tillgängliga längre fram.