Chrome presenteras på Googleutvecklaren Sundar
Pichais blogg. Han betonar att de har byggt en webbläsare som bättre än andra är anpassad för att köra komplexa program.
– Vi har insett att webben har utvecklats från ett enkelt textverktyg till omfattande interaktiva program. Därför måste man helt tänka om i arbetet med att utveckla webbläsare, skriver Sundar Pichais.

Hittills är det känt att Chrome bygger på Apples Webkit och Mozillas Firefox. Webbläsaren har funktioner för att säkra stabiliteten. De olika tabbarna isoleras för att hindra att hela webbläsaren kraschar. Det innebär att Chrome får ett gränssnitt som liknar Opera med flikarna överst.För att få bättre prestanda låter Google varje flik köras som en separat process. De kan även klara många andra saker och kallas i Googles värld för Omnibox. För att ge användarna bättre kontroll över arbetsflödet går det att i detalj kontrollera vilka processer som sker i varje flik och hur mycket processorkraft den använder. Dessutom går det att strypa processer som inte fungerar individuellt.

En funktion som uppmärksammats mycket i Internet Explorer 8 är möjligheten att surfa anonymt utan att lämna spår efter sig. Det är även något som Google använder med funktionen Incognito tab mode. Med den inställningen sparas inga cookies i den aktuella surfsessionen. I Chrome kommer användarna att kunna köra webb­baserade program ihop med lokalt installerade program där de via egna flikar når ett flertal funktioner, även när de inte är uppkopplade till webben.

Datakonsulten Marcus Rejås, aktiv inom Free Software Foundation, FSF, tycker principiellt att det är positivt med flera leverantörer av webbläsare.
– Det man kan vara rädd för i sammanhanget är om Google väljer att bygga in inlåsningseffekter där webb­läsaren anpassas specifikt för företagets plattformar och andra stängs ute. Men det är för tidigt att säga vad som gäller i det här sammanhanget, säger Marcus Rejås.
Inledningsvis fungerar Chrome endast på Windows, men versioner för Linux och Mac OS kommer.

Fakta

Google presenterade en första betaversion av webbläsaren Chrome i tisdags kväll. Den bygger på Apples Webkit och har likt norska Opera ett gränssnitt där det mesta körs via individuellt styrda flikar.