Det är Javascriptmotorn V8 som står för öset.

Ett prestandatest där enklare funktioner i Javascript testas visar att Chrome behöver en tiondel av tiden betaversionen av Internet Explorer 8 kräver för att exekvera samma kod.
Firefox 3 landar någonstans mitt emellan.

När samtliga test körs efter varandra klockar Chrome in på en mycket respektabel tid, medan Internet Explorer 7 och 8 slår bakut och varnar för att beräkningarna kommer att ta mycket kraft från webbläsaren.

Efter att återupprepat försöket fem gånger går prestandatestet till slut igenom på en tid som än en gång är tio gånger så lång som Chromes siffror.

Prestanda när det gäller rendering av html-kod skiljer sig naturligtvis från dator till dator. En gammal trött enkärnad dator behöver mer tid på sig att för tunga sajter än en pigg tvåkärnad burk från 2007.

Här skiljer sig inte de tre webbläsarna från varandra särskilt mycket rent upplevelsemässigt, utan att ta html-renderingen till provkörningsbänken för mer exakta siffror.

Att testa webbläsarna var för sig i Acid3 är för närvarande omöjligt, eftersom webbplatsen vid tidpunkten för denna artikels uppkomst är överbelastad av nyfikna användare. Men enligt Cnet är det bara Opera som för tillfället slår Chrome på fingrarna när det gäller att följa webbstandarder, dock får ingen av webbläsarna toppbetyg.

Chrome följer Googles designdevis om enkelhet. Få knappar och navigationsnivåer gör valen enkla för användaren. Det mesta finns på ett par musklicks avstånd.

Inkognitoläget fungerar enligt det webbstatistikskript jag använder, och jag lämnar inga spår efter mig. Nästan, för av någon outgrundlig anledning står det i loggfilen att jag använt webbläsaren Safari när jag besökt webbplatsen.

Det finns fler lustigtheter.

Att kunna söka direkt i adressfältet är i sig inte märkligt, det fungerar även halvt om halvt i betaversionen av Internet Explorer 8 och mer komplett i Firefox 3. Däremot är det tämligen konstigt att grundinställningen i Chrome skickar sökningen över Yahoo istället för Googles egen sökmotor.

När adressfältet för första gången används för att söka ska det komma upp en förfrågan om vilken sökmotor användaren vill köra, men det fungerar uppenbarligen inte alltid.

Fakta

Chrome klår Firefox 3, Internet Explorer 7 och betaversionen av Internet Explorer 8 på att hantera Javascript, rent tidsmässigt.

På en punkt är Chrome emellertid rejält kass, och det är att sortera innehållet i listor (array). Där kör både Firefox 3 och Internet Explorer 8 om.

Att plocka upp en PDF i Internex Explorer har varit förknippat med tandagnisslan. I Chrome går det mycket snabbt, utan att sänka webbläsaren.