Ericssons nya kretsar för mobilt bredband kommer att användas av både Dell och Toshiba men först ut med färdiga produkter är Lenovo som under tisdagen presenterade en lång rad nya produkter.

Lenovo har tidigare använt moduler från Sierra Wireless i utvalda modeller av Thinkpad-serierna X61s och T61. Dessa klarar dock bara överföringar på 3,6 Mbit/s medan de nya serierna med Ericssons hjälp kommer upp i 7,2 Mbit/s nedströms och upp till 2 Mbit/s uppströms. Dessutom gör de nya kretsarna att datorerna får inbyggda navigatorer på köpet.

Eva Sparr, marknadschef för Ericssons enhet Mobile Broadband Modules, säger att mobilt bredband blir ett allt intressantare område för Ericsson.

– Vi tror att det kommer att finnas två miljoner mobila abonnemang i Norden vid slutet på året och i hela världen kommer vi troligen upp i 250 miljoner abonnemang nästa år. Så detta är givetvis ett viktigt område för oss att satsa på, säger Eva Sparr.

Bland de nya Thinkpaddatorerna som nu visas upp märks SL-serien för användare inom multimedia där spelare för blu-ray samt webbkamera finns som tillval.

– Alla våra datorer i T, X och SL-serierna har nu fått 3g-antenner inbyggda i locken, berättar Lenovos produktchef Johan Freidlitz.
Utmärkande för de nya datorerna är även att de bygger på Intels nya Centrino 2-plattform som drar mindre ström vilket kompenserar för att datorerna har flera antenner. Dessutom går flera av datorerna att få med mer strömsnåla led-skärmar.

– Vi räknar med att kunna förlänga batteritiden med minst en och en halv timme, säger Johan Freidlitz.

Fakta

Lenovo samarbetar med Telenor vars abonnemang för mobilt bredband kostar 159 kronor per månad. Den första månaden kan dock alla testa att surfa gratis.