Chromeinnehåller en Javascript-motor som kallas V8 och är utvecklad vid Googles kontor i danska Århus. Företagets chefsutvecklare här, Lars Bak, berättar att man redan från start haft både datorer och mobiltelefoner i sikte vid utvecklingen av webbläsaren. Det innebär att man lagom till introduktionen av mobilplattformen Android kan leverera denna med samma webbläsare som nu finns i Windows-version.

– V8 ger inte bara bättre prestanda utan innebär även lägre strömförbrukning vilket givetvis är en stor fördel på mobila enheter. Därför valde vi tidigt att utveckla V8 även för de ARM-processorer som finns i majoriteten av dagens mobiltelefoner, säger Lars Bak till tidningen EE Times.

Han räknar med att den mobila versionen av Chrome ska kunna tas i bruk inom tre eller fyra månader.

I dagsläget arbetar gruppen bakom Android fristående från Googles webbutvecklare men Google räknar med att etablera ett bättre samarbete mellan grupperna framöver.

– När grupperna börjat komma till skott med färdiga produkter inom ett par månader räknar vi med att förena resultaten på något sätt. Det kanske blir något i stil med Chrome Lite, säger Google teknikchef, Sergey Brin som räknar med att de första Android-telefonerna ska finnas på plats före årets slut.