Enligt avtalet med Netclean kommer den nya spärren att erbjudas som en gratistjänst till samtliga operatörer i Europa som använder sig av Teliasonera International Carriers nätverk. Enligt egen uppgift betyder det 70 miljoner kunder och 85 procent av den europeiska internettrafiken.

Blockeringen är frivillig för operatörerna och innebär att slutkunden hindras från att nå tusentals webbadresser. Listan, som levereras av brittiska Internet Watch Foundation, växer med mellan 800 och 1 200 adresser varje dag.

– 90 procent av den här trafiken är internationell. Det här är nästa steg i den tekniska utvecklingen, säger Malin Frenning, vd på Teliasonera IC.

Användare som avsiktligt eller av misstag surfar till någon av adresserna möts av en varningssida. Men besöket varken loggas eller rapporteras.

Enligt Teliasonera, som har en liknande spärr i det skandinaviska nätet sedan flera år, görs bara i Sverige omkring 50 000 försök att nå barnporrsidor – varje dag.

Arbetet mot barnporr på webben försvåras eftersom servrarna kan finnas i ett land, personen som besöker sajten i ett annat och den som tjänar pengar på det i ett tredje.

– Den här metoden är mer förfinad eftersom vi kommer åt det specifika innehållet. Under hela processen har vi varit i kontakt med interpol och andra organisationer, säger Malin Frenning.

Företaget vill inte berätta hur mycket produktionen har kostat, men står fast vid att samtliga operatörer ska få använda det kostnadsfritt, något som ingår i avtalet. Malin Frenning är öppen för att även låta andra grossistleverantörer, så kallade carriers, använda sig av det.

Redan i dag, torsdag, ska hon ta kontakt med några av de internationella aktörerna för att utvärdera om ett samarbete är möjligt.

– Om de är intresserade tar vi självklart den dialogen, säger hon.

Responsen från organisationen Ecpat, som jobbar mot barnsexhandel, är positiv. Liksom från Interpol:

– Vi stödjer helhjärtat initiativet av en internationell blockering av webbplats med stötande innehåll, säger Anders Persson som arbetar med barnpornografiärenden på Interpol, i ett uttalande.

Fakta

Teliasonera International Carrier står för operatörens internationella fibernät. Bland kunderna finns operatörer över hela Europa.