Det gav upphov till begreppet Bodströmsamhället för att beskriva ett storebrorssamhälle á la George Orwells 1984 – där medborgarna ständigt är övervakade av staten.
Det är därför ironiskt att Bodström nu tillhör de mest aktiva kritikerna mot FRA-lagen, som principiellt liknar loggningslagen. Skillnaden är att datalagringen är ett verktyg för polisen medan FRA-lagen är till för den militära underrättelsetjänsten.
När jag träffade Tomas Bodström på hans stora kontor på justitiedepartementet i augusti 2005 skröt han om hur många lagar han hade drivit igenom och han berättade att polisen under hans tid hade fått mer resurser än någon annan grupp i samhället. Det var också polisen – via Rikspolisstyrelsen, Säpo och Interpol – som drev på frågan.
FRA-lagen, däremot, drivs av försvarsdepartementet. Internt på regeringskansliet råder det vissa interna motsättningar mellan justitie- och försvarsdepartementet, liksom det gör mellan Säpo och Must, den militära underrättelsetjänsten.
Kanske är det en förklaring till Bodströms skenbara tvärvändning.
Upprinnelsen till trafikdatlagringsdirektivet var terrorattentaten mot Madrids kollektivtrafik den 11 mars 2004 som krävde 191 dödsoffer. Bombningarna av Londons kollektivtrafik den 7 juli 2005, då 52 människor miste livet, snabbade ytterligare på diskussionerna i EUs ministerråd där frågan drevs.
Attentaten fick särskilt Storbritannien att agera, men Sverige och Tomas Bodström tillhörde också de mest aktiva, påhejade av främst Frankrike och Italien.
Men den som nu tycker att Bodström är dubbelmoralist kan samtidigt fundera över vår nuvarande justitieminister Beatrice Ask.
2005 var hon oerhört kritisk mot trafikdatalagringsdirektivet, både vad gäller kostnaderna för att införa det och ur integritetssynpunkt. Nu är det hon som ser till att direktivet blir lag i Sverige.