Javascriptmotorn V8 står för öset.

Firefox 3 landar någonstans mitt emellan Chrome och Explorer.

När samtliga test körs efter varandra klockar Chrome in på en mycket respektabel tid, medan Internet Explorer 7 och 8 slår bakut och varnar för att beräkningarna kommer att ta mycket kraft från webbläsaren.

Efter att ha upprepat försöket fem gånger går prestandatestet till slut igenom på en tid som är tio gånger så omfattande som Chromes siffror.

Prestanda när det gäller rendering av html-kod skiljer sig naturligtvis från dator till dator. En gammal trött enkärnad dator behöver mer tid på sig att för tunga sajter än en pigg två­kärnad burk från 2007.

Här skiljer sig inte de tre webbläsarna från varandra särskilt mycket rent upplevelse­mässigt, utan att ta html-renderingen till provkörningsbänken för mer exakta siffror.

Att testa webbläsarna var för sig i Acid3 är för närvarande omöjligt, eftersom webbplatsen när jag skriver det här är överbelastad av nyfikna användare. Men enligt Cnet är det bara Opera som för tillfället slår Chrome på fingrarna när det gäller att följa webbstandarder. Ingen av webbläsarna får toppbetyg.

Chrome följer Googles designdevis om enkelhet. Få knappar och navigationsnivåer gör valen enkla för användaren. Det mesta finns på ett par musklicks avstånd.

Inkognitoläget fungerar enligt det webbstatistikskript jag använder, och jag lämnar inga spår efter mig. Nästan. Av någon outgrundlig anledning står det i loggfilen att jag använt webbläsaren Safari när jag besökt webbplatsen.

Det finns fler lustigheter. Att kunna söka direkt i adressfältet är i sig inte märkligt, det fungerar även halvt om halvt i betaversionen av Internet Explorer 8 och mer komplett i Firefox 3. Däremot är det konstigt att grund­inställningen i Chrome skickar sökningen över Yahoo i stället för Googles egen sökmotor.

Fakta

Chrome klår Firefox 3, Internet Explorer 7 och betaversionen av Internet Explorer 8 på att hantera Javascript rent tidsmässigt.
På en punkt är Chrome emellertid rejält kass, och det är att sortera innehållet i så kallade arrayer. Där kör både Firefox 3 och Internet Explorer 8 om.
Att plocka upp en pdf i Internet Explorer har varit förknippat med tandagnisslan.
I Chrome går det mycket snabbt, utan att sänka webbläsaren.

Storlek/form 5
Användarvänlighet 4
Prisvärdhet 5
Funktioner 3
Känsla 5
Medel 4,4