En orsak är att många företag hellre vill ha en Microsoftmiljö eftersom användarna är mer vana vid den. En annan vanlig kommentar är att Lotus Notes helt enkelt är mycket mindre användarvänligt, och därmed sämre, än Outlook.

På CS redaktion tillhör jag en av få (två närmare bestämt) fans av Lotus Notes. Själv kör jag version 7.02.

Tag bara sökfunktionen. Jag har inte stött på någon e-postklient som är lika smidig och mångsidig. Ett exempel är vyn ”All documents”. Här får jag upp alla mejl i alla mappar, även skickade. Jag har inte hittat något liknande i Outlook.

När jag sedan vill göra fininställda sökningar finns det massor av alternativ, till exempel söka efter alla mejl i alla olika undermappar från avsändaren ”Lars Danielsson” från den senaste veckan. Det går säkert även i Outlook, men jag har ännu inte hittat hur.

Lägg till det att Lotus Notes är ett oerhört mångsidigt och lättanvänt databasverktyg. ­Tag som exempel CS redaktionella system. Det byggdes på en vecka i Notes 4.6 vid slutet av 1997 inför att tidningen gick upp i tre-dagarsutgivning. Upptiden och stabiliteten är fantastisk. Vi kör fortfarande systemet och har inte märkt några problem under versionsuppdateringarna sedan dess.
Den verkliga vinsten med Notes får man också när man använder applikationer som vi gör, eftersom de lätt integreras med mejl- och kalenderfunktionerna. Ska man göra samma sak i Microsoftmiljö måste man ha flera olika produkter, till exempel Outlook/ Exchange ihop med Sharepoint, SQL Server och Dotnetplattformen för utveckling.

Nackdelarna är främst att Notes har högre inlärningströskel för den ovane användaren. Och det är först med Notes 8 som gränssnittet börjar se modernt ut. Något mycket irriterande i åtminstone min version är dessutom att det inte går att klicka på en mejladress i ett mejl och direkt spara den i adressboken.