Den innehöll fria program för kryptering och anonymisering.
”Det förefaller mig som om endast en mycket begränsad grupp har nytta av detta: de personer som har begått eller planerar begå allvarliga brott och vill dölja sina spår.” Så sa danska justitieministern om aktionen.

Visst, jag skulle vilja se ärade fru ministern – eller snarare hennes assistenter – kommunicera med regeringskansliet när entouraget är på resa. Kan det möjligen vara så att de använder en krypterad vpn-tunnel från sviten på Kempinsky för att nå handläggarna därhemma? Tänkte väl det. Vi får ju vara tacksamma för att en minister själv erkänner vad de sysslar med i sin lagstiftningsiver i alla fall: allvarlig brottslighet, brott mot mänskliga rättigheter.

”Makt korrumperar” ska Lord Acton ha sagt. Makt får deras högvördigheter att se saker på tillskruvade vis. För några år sedan avslöjades en utsläppsfientlig miljöpartist som hade sin övernattningslägenhet invid en T-banestation med att åka taxi in till riksdagen varje dag: ”Gröna linjen är opålitlig och hur skulle det se ut om en riksdagsledamot kom indrällande för sent till ett utskottsmöte?”, sa flickan.

Ptjaa, själv låste jag som extraknäckande student upp en Konsumbutik klockan 09:00 prick på söndagarna, oavsett bakfylla och sviter från natten. Med bara buss och fötter som färdmedel. Om det behövs skulle jag hoppas operationssköterskan anländer i tid. Med T-bana – för hon lär knappast ha råd med taxiservice.

It-arbetarnas aktion kom när Danmark implementerade det datalagringsdirektiv som Bodström drev fram i EU. Danskarna gick mycket längre än direktivet krävde: information om nästan allt danska folket gör på nätet ska lagras och en kader av säkerhetsklarerade tekniker skall finnas till hands 24 timmar per dygn för att omedelbart kunna ta fram information så fort staten begär.

Sverige står på tur i höst: utredaren vill att vi ska starta ganska beskedligt. Men hon vill också att riksdagen ger blankt kort till varje tänkbar regering att när som helst utvidga datalagringen till att omfatta webbsökningar, chattande och fildelning, ja allt man kan göra på nätet. Utan att någonsin behöva fråga riksdagen igen.

Någon som tycker det känns bra med tanke på ”lyhördheten” i FRA-frågan? Knappast. Det får vara nog nu. Vid FRA-omröstningen fanns Journalistförbundet på plats och vädjade till de folkvalda att rösta nej precis innan de ”gick på grönbete”, som de själva sa.

Vi har inte glömt. It-arbetare – förenen eder! Den 16 september sker riksdagens högtidliga öppnande. Då sker också manifestationer i Stockholm och andra städer där medborgarna visar att FRA-lagen och annan mass-avlyssning är fel och att översittarna måste besinna sig. All makt utgår faktiskt från folket.

Tag ledigt! Mer info på FRApedia.se.