Ökad mobilitet är en stark trend på företagen. Enligt analysföretaget Gartners prognoser kommer 75–80 procent av alla transaktioner i företagens affärskritiska system inom tre år att ha ett mobilt fönster.

– Mobilplattformsvalet kan liknas vid plattforms­valet i serverrummet eller på skrivborden. Det är otroligt viktigt, säger Andreas Sjöström, mobilitetsexpert på Sogeti.

I dag är Windows Mobile den dominerande mobilplattformen på företagssidan i Sverige, enligt Andreas Sjöström. Tvåa är Symbian, som är den dominerande lösningen på konsumentsidan.

– Dessutom finns det ett antal Linuxspår som tävlar om Linuxplatsen på mobil­sidan. Android kommer antagligen att vinna den platsen, säger Andreas Sjöström.

Han tror inte på Limo, ett annat uppmärksammat Linuxprojekt.
– Det blir väldigt svårt för dem. Antingen går de upp i Android eller så tynar de långsamt bort.

Att Nokia har valt att göra Symbian öppet ser han som ett direkt svar på Linux-trycket.

– Men jag tror att Nokia är för sent ute. Drivkrafterna bakom Linux är starkare. Jag tror att Symbian kommer att tappa sitt grepp. De hamnar i kylan mellan två giganter, Windows och Linux.

Vad är viktigast att tänka på vid valet av mobilplattform?
– Hur företaget kan passa in plattformen i sin befintliga infrastruktur.

Han ser det som naturligt att företag som har en Windowsmiljö i serverrummet väljer Windows Mobile.

– På så sätt kan de dra nytta av det de redan har.

För Linuxcentrerade företag är valet inte lika enkelt.

– Plattformen Android finns, men det kan dröja flera år innan vi ser bra Android-telefoner.

– Företagen kan välja att rikta in sig på Android och börja bygga applikationer i den miljön, men använda Windows Mobile så länge. Då har de en stabil och mogen plattform att använda nu, och sedan när Android har mognat kan de migrera, säger Andreas Sjöström.

Iphone då, är det något för företagen?

– Det återstår att se. Men jag är tveksam, Iphone är mer konsumentinriktad.

Rim-plattformen, som an­­vänds på Blackberrytelefoner, har en stor marknads­andel globalt sett, men har inte gjort något större avtryck på den svenska markanden.

Enligt Tim Shepherd, mobilanalytiker på Canalys, blir de olika plattformarnas marknadsandelar globalt sett förhållandevis stabila under nästa år.

Sedan börjar det hända saker.

– Android kommer att påverka landskapet kraftigt. Och Windows Mobile kommer starkt bland de professionella användarna. Även Symbian försöker stärka sin position, säger Tim Shepherd.

– Men vi har inga prognoser som sträcker sig längre än till 2009, det händer alldeles för mycket för att vi ska kunna göra några sådana.

Fakta

Det händer mycket på marknaden för mobila plattformar. Se till att inte låsa in dig med en lösning – du vet inte hur läget kommer att se ut om tre eller fem år.
Enligt Andreas Sjöström, konsult på Sogeti, blir det enklare att byta om man väljer standardgränssnitt:
”Det är viktigt att vara noga med att inte låsa fast kommunikationen mellan enhet och system.”
Att blanda olika mobilplattformar på ett företag avråder Andreas Sjöström ifrån:
”Det är en mardröm att ha olika plattformar, det funkar inte om du menar allvar med mobila lösningar.”

Det är än så länge oklart när den slutgiltiga versionen av Android lanseras. Mobiltillverkaren HTC har dock gått ut med att företaget är säkert på att det kommer att släppa sin första enhet, HTC Dream, med Android före årsskiftet.