Det är bråda dagar för Marie Reinius, Svenska Riskkapitalföreningens vd. Det är tre veckor sedan hon gick på posten och det har framför allt varit en tid av kunskapsinsamlande, möten med riskkapitalbolag och affärsänglar.

Hon har ingen erfarenhet av att arbeta med riskkapital, däremot har hon många gånger ”suttit på andra sidan bordet”, som finanschef hos små unga it- och telekom­bolag som levt på riskkapital.

– Jag var it- och manage­mentkonsult i slutet av 1990-talet och var uthyrd till startup-bolag, som jobbade med allt från wap till bredband, berättar hon.

– Där såg jag att det som riskkapitalist inte bara handlar om pengar, utan också om att hjälpa nya företag med management, utveckling och sälj.

Efter livet som it-konsult var Marie Reinius försäljningschef på Bredbands­bolaget och senare vice vd på Stokab, innan hon började på Electro­lux.

– I det här jobbet kan jag använda min erfarenhet både från småbolag och stora börsbolag. Jag får också användning av min erfarenhet från politiskt styrda bolag – jag har blivit en fena på taktik och politik.

Vilka frågor vill du driva mot politikerna?
– Det är extremt viktigt att stötta de små bolagen i mycket tidiga skeden inom till exempel it så att de kan utvecklas.

Statens stöd till unga företag är inte tillräckligt i dag.

– Om man ser på hur mycket pengar som går till forskning och sedan på hur mycket man satsar på det som väl kommer ut, så finns en stor obalans. Staten måste skjuta till mer pengar för att kommersialisera forskningen.

Fler politiska frågor?
– I Sverige får man inte göra förlustavdrag om man satsat pengar i ett företag som går i konkurs, något som kan motverka investeringsviljan. Det måste bli bättre villkor för privatinvesteringar.

Men det är inget vidare klimat för riskkapitalet just nu, med kreditkris och en börs på bottennivåer?
– Även riskkapitalet drabbas av lågkonjunkturen, men riskkapitalbranschen är långsiktig. Vi har en mer mogen riskkapitalmarknad nu jämfört med förra nedgången.

Hur är exitklimatet?
– Det är klart att börsen inte är det bästa alternativet just nu, men det finns alltid köpare: industriella bolag eller andra riskkapitalbolag.

Hur skulle du säga att it- och telekombranschen står sig i konkurrensen om riskkapitalet?
– Det finns ett stort intresse för it. Om man ser på våra undersökningar så uppgav 37 procent av riskkapitalbolagen under första kvartalet att de investerade i it eller telekom.

– 42 procent av alla venture capital-bolag tyckte att att mjukvara var den mest intressanta branschen, 21 procent uppgav telekom och 17 procent hårdvara.

– Dessutom är ju nästan allting i dag it. När jag var på Electrolux så ökade internetförsäljningen enormt, så it genomsyrar alla branscher.

Fakta

Namn: Marie Reinius.
Aktuell som: Ny vd på Svenska Riskkapitalföreningen – intresseföreningen för riskkapitalister – där hon efterträder Tom Berggren.
Familj: Man och två döttrar.
Bor: I Djursholm utanför Stockholm.
Uppvuxen: I Varberg.
Utbildning: Civilekonom.
Bakgrund: Cfo och
försäljningschef på Posten, startade ett it-konsultbolag 1998. Försäljningschef på Bredbandsbolaget. Cfo
och vice vd på Stokab.
Kommer närmast från Electrolux, där hon varit ansvarig för prissättningsstrategier inom Major
Appliances Europe.