Google har den senaste veckan fått utstå mycket kritik på grund av det dåliga integritetsskyddet i webbläsaren Google Chrome. En av de funktioner som kritiserats hårt är Google Suggest som registrerar dina tangenttryckningar i adressraden i webbläsaren och skickar sedan information till Google.

Google hävdar att detta är nödvändigt för att Chrome ska kunna ge förslag på relevanta webbsajter i relation till de ord som användaren skriver in i adressraden. Problemet som fick många att se rött är att Google även sparar dessa uppgifter för att använda i ”marknadsföringssyfte”.

Trots kritiken mot Google så gör Microsoft likadant och har infört en ny funktion i beta 2 av Internet Explorer 8. Funktionen som Microsoft kallar ”Suggested Sites” utför precis samma sak som Google Chrome, den ger förslag på webbsajter samt sparar användarens tangenttryckningar på Microsofts servrar.

I Microsofts uppdaterade användaravtal för Internet Explorer 8 står det att Microsoft samlar in uppgifter såsom ip-nummer, webbläsartyp och språkinställningar hos användaren. Vidare i användaravtalet står det att Microsoft även loggar vilka webbsajter användaren besöker och hur länge de stannar på respektive webbplats.

Användaren får en fråga om funktionen ska slås på första gången webbläsaren startas. Microsoft har inte kommenterat, enligt IDG News.