Personer med insyn i HPs pc-division säger att företaget som bäst håller på att utvärdera om det är möjligt att bygga ett eget operativsystem baserat på Linux. Det rapporterar den amerikanska tidningen Business Week.

Målet är att HP inte ska vara lika beroende av framtida Windowsversioner samt att stärka konkurrenskraften gentemot Apple.

HP tror att en usel användarupplevelse är orsaken till att så många användare valt bort Windows Vista, och att Apples styrka på området gjort att Apple tagit andelar på den amerikanska pc-marknaden det senaste året.

– Våra kunder vill ha teknik som är galet enkel så att de slipper brottas med den för att lyckas göra något, säger Phil McKinney, teknisk utvecklingschef på HP.

Det är framför allt rädslan att Apple ska utveckla en pytteliten bärbar dator som kostar under 1 000 dollar som fått HP att agera, säger en källa till Business Week.

Det en svår balansgång för HP. Å ena sidan ska företag skapa produkter med egen identitet men utan Windows, å andra sidan kan det inte ignorera Microsoft som besitter både teknisk expertis och ekonomiskt starka marknadsföringsmuskler.

HP har redan tagit krafttag för att kapa åt sig en större marknadsandel på pc-marknaden. För 9 månader sedan skapade företaget en ny avdelning för användarupplevelser, som leds av Susie Wee, tidigare chef för HP Labs.

Avdelningen har bland annat utvecklat HPs pekskärm Touchsmart och ska arbeta med mjukvara för att förenkla användandet av Vista.

HP är för närvarande störst av pc-tillverkarna med 19 procent av den globala marknaden. Analytiker har förutspått att HPs andel kommer växa med 10,3 procent i år.

Samtidigt har Apple höjt sin försäljning på den amerikanska marknaden med 32 procent under de senaste 12 månaderna.