När Nokia kom med modell N95 fick den mycket uppmärksamhet eftersom den hade inbyggt minne på hela 4 GB, navigator och bra kamera.

Sedan kom en version med minne på 8 GB. Modellnamnet N95 behölls men med tillägget 8 GB.

Nokia kunde ha gjort samma sak den här gången men har valt att kalla den nya 16 GB-modellen för N96.

Det handlar fortfarande om en mycket kompetent lur även om de flesta konkurrenterna har kommit ifatt rent funktionsmässigt. Och jämför man priser är N96 inte ett helt självklart val.

Nokia N96 går att hitta för cirka 6 200 kronor men på flera håll kostar den närmare 7 000 kronor.

Det kan jämföras med exempelvis Samsungs SGH-i900 Omnia. Även den har 16 GB minne, men den går att köpa för 5 700 kronor.

Även Sony Ericssons Xperia X1 ligger i prisklassen strax under 6 000 kronor, men den går inte att köpa förrän en bit in i oktober.

Japansvensken väger 145 gram och har skärm på tre tum, Samsungs modell har skärm på 3,2 tum och väger 120 gram.
N96:ans skärm är på 2,8 tum och telefonen väger 125 gram och det är Samsungs och Nokias telefoner som har flest gemensamma nämnare, åtminstone på pappret.

Jag har inte haft möjlighet att testa Omnia än, men däremot flera av Nokias mer funktionsrika modeller.

Den senaste i raden var E71 som likt N96 stöder både wlan och turbo-3g. Men E71 får nog främst ses som en affärstelefon eftersom betoningen ligger på bra e-posthantering med tangenter för alla bokstäver.

N96 är mer lustbetonad med en rad N-Gagespel, radio med rds och faktiskt även inbyggd tv-mottagare, något som vi inte har någon nytta av i Sverige eftersom sändningarna inte kommit igång än.

Som vanligt har Nokia även vänligheten att lägga in en hel långfilm på flashdisken. På förra modellen fick man Spiderman på köpet, nu är det science fiction-rullen Transformers som gäller.

Och ja, den lilla skärmen till trots går det utmärkt att avnjuta filmen även för dem som är beroende av att läsa undertexter.

När jag testade första modellen av N95 våren 2007 gnällde jag på att Nokias supernalle lovade för mycket. Då retade jag mig på en del små-saker som att fm-radion var trög och att kameran knappast var bättre än min dotters partykamera för 1 500 kronor.

Med version 8 GB hade en del barnsjukdomar rättats till så den gav jag betydligt högre betyg.

Modell N96 är givetvis inte sämre på något vis, problemet är bara att alla konkurrenter har kommit ifatt och att Nokia inte gjort några avgörande prestandaförbättringar.

Frågan är om inte de prismedvetna hellre borde satsa på N95 8 GB som nu går att få för 4 600 kronor.

Den har visserligen mindre lagringsutrymme, den saknar tv-mottagare och har visual radio i stället för riktig rds. Men priset är helt rätt.

Fakta

Nokias telefon har passningtid på 220 timmar, taltid på 3,7 timmar och skärm på 2,8 tum (240x320 punkter). Kameran har 5 megapixel med fotolampa. Arbetsminnet är på 128 MB och det interna flashminnet på 16 GB.

Pris: 6 200 kronor.

Betyg (1–5):

Storlek/form 4
Användarvänlighet 4
Prisvärdhet 3
Funktioner
4
Känsla 3
Medel 3,6