Det är ingen idé att hymla om det, Mac har länge legat före pc när det gäller videoredigering och en stor orsak är Final Cut-serien. Ska du redigera hd-material kräver det sin dator, men å andra sidan kan det här programmet en hel del. Och den nya timelinen gör att du kan dra och släppa videofiler utan att bekymra dig om format eller framerates, blanda fritt och lämna
problemen till programmet.

Expressvarianten klarar hd-formatet avchd och även om priset kan tyckas högt jämfört med pc-alternativen tycker vi att programmet är riktigt prisvärt eftersom det är högt i tak på funktionssidan.

Final Cut Express är programmet för dig med stora redigeringsambitioner men för liten plånbok för att ha råd med Final Cut Studio.

Ulead Videostudio och Pinnacle Studio Plus, bägge i version 11, är både nybörjarvänliga och kapabla. Bägge klarar både avchd och hdv.

Gratisalternativet Windows Movie Maker klarar hdv-formatet i Vista Premium eller Ultimate. Annars får du nöja dig med lågupplöst. Slutresultatet sparar du i wmv hd-format som passar bra för uppspelning i dator eller på Xbox.

Fakta

Apple Final Cut Studio 2: 12 500 kr.

Adobe Premiere Pro: 9 500 kr.

Sony Vegas Pro 8: 6 000 kr.

Adobe Premiere Elements: 4 900 kr.

Apple Final Cut Express 4.0: 1 900 kr.

Pinnacle Studio 11 Plus: 800 kr.

Ulead Videostudio 11: 750 kr.

Windows Vista Movie Maker: Gratis.