Det finns tydligen ett stort sug bland konsumenter efter nytänkande på mobilsidan. Apples inhopp på marknaden visar att många är villiga att satsa på en produkt som rent tekniskt saknar många viktiga funktioner.

Med en Iphone kan man inte ens skicka mms-bilder men däremot få en ovanligt bra surfupplevelse. Det är ett skäl till att även proffsmarknaden börjat snegla på denna udda fågel. Det är samma löfte som ges på Google Androidplattform som nog blir en utmärkt språngbräda för alla som använder Google Apps och nu lättare kan göra det på resande fot.

Men Apples och Googles satsningar går inte obemärkt förbi i konkurrentlägren. I början på sommaren köpte Nokia Symbian, marknadens största operativsystem för smarta mobiler, och lovar att göra denna plattform mera öppen för utvecklare. Detta sker via nya stiftelsen Symbian Foundation där även UIQ och MOSP ingår och vars nya produkter ska stå klara i början av 2010.

För både Apple, Google och Nokia handlar allt om att göra webbtjänster mer lättillgängliga på mobiltelefoner, något som även står i fokus hos Microsoft i utvecklingen av Windows Mobile 7.

Även Intel är inne på detta spår och utvecklar nu en plattform för Iphoneliknande telefoner där Atom-processorn är basen. Under nästa år kommer de första produkterna där man får en produkt som utan fördröjning kopplar upp sig mot nätet. Sedan spelar det mindre roll vilket operativsystem som används – bara det är tillräckligt öppet för utvecklarna.