Geoff Blaber, mobilanalytiker på CCS Insight, säger att Googles största utmaning blir att locka till sig stöd från operatörerna.

– I dag har Google nästan inget stöd förutom från T-Mobile, Sprint och möjligen också China Mobile.

Problemet är enligt honom Androids affärsmodell. Den bygger på att tillsammans med attraktiva tjänster erbjuda sökfunktioner och annonsering, något som operatörerna också blir mer och mer intresserade av.

– Vodafone har gått ut med sin oro offentligt och de andra operatörerna verkar ha intagit en avvaktande position.

Fördelarna med Android är att Google kan komma att subventionera telefonerna mot att Googles tjänster lyfts fram. Samtidigt skulle det förpassa operatörerna till att enbart leverera bandbredd.

Svenska operatörer är positivt inställda till Googles satsning. Erik Hörnfeldt, presschef på svenska Tre, tror på en ljus framtid.

– På sikt tror vi att det finns tre operativsystem: Android, Symbian och Windows. Det är mobila operativsystem som kommer att användas av ett brett spektrum av tillverkare.

Tre säljer i dag mobiltelefoner från HTC, men Erik Hörnfeldt kan inte ge svar på om, och i så fall när, Dream kan tänkas säljas i Sverige.

– Jag utesluter ingenting. Vår handsetgrupp i London har nära kontakt med Open handset alliance och vi tycker att Android är en utmärkt plattform.

Susanne Holmström, ansvarig för mobila tjänster på Tele2, säger att hon ska följa presskonferensen ikväll med intresse.

– Vi följer det här med spänning, men när den väl kommer ut på marknaden kommer vi inte särbehandla den på något sätt.

Hon tror att användarvänligheten kommer vara det som avgör Androids framgångar.

– Uppfylls det kravet tror jag Android kommer att ta andelar.