Nyligen gick fem av världens största spelutvecklare ut med en krigs­förklaring mot fildelare i Storbritannien. 25 000 personer avkrävs 300 pund var i skadestånd – annars dras de inför rätta.

Här i Sverige har spelutvecklaren Dice hittat en annan metod att bemöta piratkopieringen. Företaget är på väg att lansera det första västerländska pc-spelet som är helt gratis både att ladda ner och att spela: Batttlefield Heroes.


Ny strategi. Battlefield är en av världens mest populära datorspelsserier. När nästa spel släpps tas ett radikalt steg – Battlefield Heroes blir gratis. Företaget Dice, som producerat spelet, ska i stället tjäna pengar på att spelarna förbättrar sin avatars utstyrsel och vapen­arsenal eller köper sig tillgång till nya områden i spelet.

Det utgivarna ska tjäna pengar på är i stället försäljning av extrafunktioner, exempelvis virtuella hjälmar och vapen eller tillgång till ett nytt område i spelet. De intäkterna kallas för mikrotransaktioner och ska stå för 70– 80 procent av intäkterna. Övriga 20–30 procent ska komma från annonser. Inspirationen fick de österifrån.

– Några av våra utvecklare åkte till Sydkorea för att göra research. I Asien är det en vanlig affärs­modell att ge bort spel gratis och i stället tjäna pengar på mikrotransaktioner. Utvecklarna fick idén att ta affärsmodellen till väst, berättar Jenny Huldschiner, informationschef på Dice.

Dice ägs av den amerikanska speljätten Electronic Arts. Företaget blev världsberömt för sex år sedan med dundersuccén Battlefield 1942 – ett actionspel som utspelas under andra världskriget.

Dice har sedan dess släppt ytterligare sex spel i samma serie. Med nummer sju, Battlefield Heroes, satsar man även på att bygga en community på spelets sajt. Via sajten ska merparten av annonspengarna komma in. Därmed drar man nytta av flera olika trender – dels trenden att allt mer annonspengar läggs på internet, dels trenden att unga lägger merparten av sin internettid på att spela spel och att umgås.

Den senaste Internetbarometern, en årlig rapport som mäter svenska folkets vanor online, visar att 43 procent av de 9–14-åringar som använde en dator en genomsnittlig dag 2007 spelade datorspel. Bland pojkar var siffran 58 procent. Flickornas vanligaste aktivitet var att prata med vänner via chattprogram. 72 procent hade gjort det en vanlig dag, och 50 procent av pojkarna.

Dices förhoppning är också att locka nya grupper spelare. Även de som inte är vana vid datorspel ska klara Battlefield Heroes, och även en enkel dator kan visa spelets relativt simpla grafik.

Electronic Arts vill inte berätta hur mycket pengar spelet förväntas dra in. Enligt affärstidningen Forbes brukar ungefär 5 procent av spelarna betala i de spel där mikrotransaktioner erbjuds, och varje betalande spelare lägger mellan 70 och 100 kronor i månaden.

Dice tror inte att intäktsformen helt kommer att ersätta traditionell spelförsäljning eller abonnemangsspel som World of Warcraft.

Den som redan nu är sugen på att testa det nya gratisspelet får tyvärr vänta. Den betaversion som har släppts är bara tillgänglig för 15 000 utvalda spelare.

– Vi har inte någon stor lansering i traditionell bemärkelse, utan trappar upp betan kontinuerligt. I början av nästa år ska Battlefield Heroes vara tillgängligt för alla, uppger Jenny Huldschiner.

Fakta

Battlefield Heroes är det första stora kommersiella datorspel som släpps helt gratis på den västerländska marknaden. Spelet tillverkas av svenska Dice och ges ut av speljätten Electronic Arts.
Battlefield Heroes är ett actionspel och grafiken liknar tecknad film. Den relativt enkla grafiken gör spelet kan användas på de flesta datorer. Exempelvis krävs bara 512 MB ramminne.
Just nu kan bara en utvald skara om cirka 15 000 personer spela Battlefield Heroes i ett så kallat slutet betatest. I början av nästa år öppnas spelet för allmänheten.

1 av 2 svenskar spelar dataspel, enligt en undersökning från TNS/Gallup. Samma undersökning visar att hälften av spelarna är män, hälften kvinnor. Nästan tre av fyra spelar online.
22 procent spelar actionspel, vilket gör det till den populäraste genren. I Sverige är det fortfarande betydligt fler som spelar spel på sin dator än på konsoler som Playstation och Xbox.
2 procent spelar mer än tre timmar per dag. 44 procent spelar några kvällar i veckan.
Källa: Föreningen Dataspelsbranschen