Per Eriksson är projektledare för Openoffice.org på den svenska marknaden. I hans grupp ingår ett 20-tal personer men han påpekar att hela projektet har ungefär en halv miljon registrerade medlemmar.

– Vi arbetar frivilligt även om det finns medlemmar som arbetar med lön från något it-företag. I utvecklingsarbetet ingår dessutom Sun, IBM, Novell och Redflag CH2000, berättar Per Eriksson.

Den viktigaste skillnaden mellan Openoffice och Star­office är, enligt honom, att Suns produkt har en betald ordlista, skyddade teckensnitt och support.

– Dessutom ingår verktyg för migrering från Microsoft Office och lite annat smått och gott som man får betala cirka 500 kronor för, säger Per Eriksson.

Den skarpa versionen av Openoffice 3.0 förväntas bli klar för nerladdning den 30 september.

Fakta

Openoffice 3.0 har utvecklats i projekt där Sun, Google, Novell, Red Hat och IBM haft ett finger med i spelet. Det innebär att kontorspaketet går att bygga ut mycket bredare än förut och får bättre verktyg för bildbehandling och stöd för pdf-filer. I ett Outlookliknande tillägg har även Mozillas plattform för hantering av e-post och kalender integrerats.