Nätverket bygger på tjänsten Xohm, vilket uttalas "Zome", och som erbjuder nedladdningshastigheter på mellan 2 Mbit/s och 4 Mbit/s. Efter lanseringen planerar Baltimore även att lansera nätverk i Washington, samt i Chicago före slutet av året.

Samtidigt byggs nätverk i Philadelphia, Boston och Dallas-Fort Worth. Wimax-satsningen ska ske ihop med det nystartade företaget Clearwire, med målet att starta ett företag som bär Clearwires namn, i en affär som beräknas bli klar i slutet av året.

Clearwire planerar även en kommersiell lansering av ett mobilt nätverk i Portland, Oregon, under det nuvarande kvartalet och att erbjuda nätverk i bland annat Atlanta och Las Vegas i slutet av året.

Sprints nätverk har tidigare blivit försenat flera gånger. Ett skäl är turbulensen inom företaget. Sprint och Clearwire uppgav i juli 2007 att det hade nått ett 20-årsavtal att tillsammans bygga ett nationellt wimax-nätverk som skulle lanseras i Chicago och Baltimore-Washington under 2007 och nå 100 miljoner amerikanska medborgare i slutet av 2008.

Men detta avblåstes efter att Sprints styrelseordförande och vd Gary Forsee sparkades i november. Inte förrän i maj 2008 gick Sprint och Clearwire samman, ihop med partner som Intel, Google och Comcast samt ett antal kabeloperatörer.

Sprints projekt är det största nätverk som använder mobil wimax och ses av många som en ödesfråga för operatören. Sprint ligger idag långt bakom AT&T Mobility och Verizon Wireless och har förlorat abonnenter.

Men genom avtalet i maj lyckades Sprint ta sig igenom ett av de största problemen, som gällde finansiering. Totalt ska 14,5 miljarder dollar investeras.

Fakta

Priserna för Sprints mobila bredband startar på 30 dollar per månad. Dessutom planeras endagarskort för 10 dollar och uppkoppling via internet hemifrån för 25 dollar per månad.

Sprint kommer att
sälja de nödvändiga wimax-modemen via ett webbställe för Xohm samt via lokala butiker. Kortet, Samsung Express, kostar närmare 60 dollar och ett Zyxel-modem kostar 80 dollar. Tanken är även att introducera ytterligare ett modem från den kinesiska tillverkaren ZTE senare i år.

Dessutom planeras en version för handdatorer och en version som bygger på en Nokia-telefon, med inbyggt modem. Sprint ska även sälja ett modem som både klarar wimax och existerande 3g-nätverk.