Kampen om webbläsarmarknaden hårdnar med den andra alfaversionen av Mozillas Firefox 3.1. Mozillas utvecklare har inte minst tagit en ordentlig titt på Googles nykomling Chrome.

Enligt Mozilla finns det en chans att Firefox 3.1 kommer att bjuda på bättre prestanda än Chrome och de flesta oberoende tester visar att det åtminstone är jämnt, skriver IDG News.
Mozillas utvecklare har även tagit med Chromeinspirerade funktioner som att dra flikar mellan webbläsarfönster.

Glöm inte heller bort att Micro­soft släppte beta 2-versionen av Internet Explorer 8 i slutet av augusti.

Här följer en genomgång av de tre webbläsarna.

En fördel med Chrome är tillförlitligheten. Arkitekturen som baseras på att olika processer används för att visa olika webbsidor gör det mindre troligt att dåligt utformade webbsidor ska sänka hela webbläsaren.

I övrigt märks bra prestanda, Chrome startar snabbt och det går snabbt att surfa. Även den enkla och rena designen är en fördel, inget utrymme på skärmen slösas bort. Även sökmöjligheterna och möjligheten att surfa utan att lämna spår får beröm.

På minussidan märks att Google samlar in data om användarna, till och med innan de börjar använda Chrome. Betaversionen lider även av en del säkerhetshål och det går inte att titta på vissa webbplatser eller att använda vissa tjänster.

Mozilla har en stark grund att bygga på med Firefox 3.1, både vad gäller antalet användare och tilläggsprogram. Mozillas representanter hävdar också att den färdiga versionen av Tracemonkey, företagets Javascriptplattform, kommer att blåsa Google av banan. I den andra alfaversionen presenteras möjligheten att köra flera skript samtidigt som bakgrundsprocesser.

Bland möjliga nackdelar märks tveksamheter kring säkerheten. Det finns undersökningar, i och för sig finansierade av Microsoft, som visar att Firefox är mer utsatt för säkerhetsproblem än Internet Explorer eftersom Firefox oftare kommer i nya versioner.

Jämfört med Chrome är Firefox också mer kraschbenäget eftersom varje flik inte hanteras för sig. Om en flik kraschar så kraschar hela Firefox. Och eftersom Google nu har en egen webbläsare satsar inte företaget lika hårt på samarbetet med Mozilla vad gäller webbläsare.

Den största fördelen för Internet Explorer 8 är dess marknads­andel, som ligger på cirka 75 procent. Den garanterar att utvecklare och designer tar hänsyn till hur den fungerar. Microsoft har också lyckats för­bättra sitt rykte vad gäller säkerhet.

En funktion för att surfa utan att lämna spår efter sig ses också som en fördel. Sökfunktioner som matchar Firefox, samt ett ökat antal tilläggsprogram är ytterligare fördelar. Den kanske största nackdelen är att Internet Explorer är klart långsammare än konkurrenterna. Det beror bland annat på att programmet är mer resurskrävande, till exempel vad gäller minne.

Internet Explorer är dessutom mer kraschbenäget än Chrome. Microsofts webbläsare kör visserligen varje flik i en egen process, men processerna är inte lika åtskilda som i Chrome. Det innebär att en felaktig sida på en flik kan sänka hela webbläsaren. Dessutom rapporteras det redan om problem med tilläggsprogram till Internet Explorer.

Fakta

Apples webbläsare Safari brukar omnämnas som den tredje största, men den konkurrerar inte riktigt i samma tävling som Internet Explorer, Firefox och Chrome.

Det beror främst på att Apple inte lägger samma vikt vid att skapa lösningar för att köra applikationer i webbläsaren som konkurrenterna. Apple kan naturligtvis byta strategi, men företaget har hittills främst vänt sig till enskilda slutanvändare och främst till dem som använder Macintosh.

En betaversion av Googles Chrome för Windows släpptes den 2 september. Betaversioner för Mac OS X och Linux kommer snart. Det finns inga planer offentliggjorda för när en skarp version ska släppas.

En andra alfaversion
av Mozillas Firefox 3.1 släpptes den 5 september. En betaversion förväntas komma under oktober och en skarp version mot slutet av året.

Den andra betaversionen
av Microsofts Internet Explorer 8 kom 27 augusti. En skarp version förväntas före utgången av 2008.