En IBM-kompatibel dator var på 1980-talet synonym med datorer försedda med Microsofts program. Men under senare år har IBM satsat stort på Linux och ett alternativ till Office med samma grundkomponenter som används i Openoffice.
I somras kom IBM med en skarp version av kontorsprogrammet Symphony, en produkt som dessutom är helt integrerad i Lotus Notes. Företagets paroll är att Notesanvändare utan problem kan göra sig av med Microsofts Officepaket och i stället använda de inbyggda funktioner för ordbehandling och räkneark som finns i Symphony.

Därför vill de leva som de lär på IBM och till CS säger en av cheferna på det svenska kontoret att nyanställda inte längre får Microsoft Office installerat på datorerna, en policy som företaget inte vill redogöra för officiellt.

– IBM har ingen kommentar kring vilka kontorsprogram vi kör som standard internt eller vilka framtida planer vi har på den punkten, säger IBMs presschef Anders Hermansson.
Enligt IBMs uträkningar skulle ett företag med 20 000 anställda spara 8 miljoner dollar på att välja Symphony i stället för Microsofts alternativ. Om drygt 300 000 av IBMs 386 558 anställda gör sig av med Office handlar det alltså om besparingar på en miljard kronor.

Till saken hör också att IBMs företagsavtal med Microsoft, enligt källor på företaget, sades upp för många år sedan eftersom licenskostnaderna ansågs vara för höga. IBM tjänar mycket pengar på att låta bli att förnya och i stället successivt låta användarna gå över till andra alternativ.
Ytterligare sätt att dra ner på kostnaderna och snuva trätobrodern Microsoft på licenspengar är att välja bort Windows.

Inte heller när det gäller val av operativsystem vill IBM göra några officiella uttalanden. Men CS källa berättar att allt fler använder datorer med Linux och även Mac OS som operativsystem.

Enligt uppgift kör 15 000–20 000 IBM-anställda för närvarande Linux på skrivbordet och antalet växer snabbt. I IBMs stora satsning på Linux ingår allianser med leverantörer av olika Linux-distributioner. I somras meddelade IBM att företaget omkonfigurerat Lotus Notes, Sametime och Symphony så att de lättare kan förladdas i Linuxdistributioner som Red Hat, Ubuntu och Novells Suse Linux.

– Japp, IBM satsar stort på Linux. Vi har till exempel tillåtit öppen källkods-rörelsen att använda teknik från cirka 500 patent som IBM äger för att främja bland annat Linux, säger Anders Hermansson.

Fakta

IBM PC 5150 kom 1981 med Microsofts operativsystem MS-Dos som IBM kallade PC-Dos. 1987 lanserades OS2 som utvecklades gemensamt av IBM och Microsoft.
Sedan 1992 står IBM ensamt för utvecklingen och har anklagat Microsoft för att hindra kompatibilitet med Windows. Den sista versionen kom 1996 men befintliga användare kan fortfarande få support mot betalning.

Inte förrän sommaren 2005 avtog bråket mellan de båda. Då betalade Microsoft 800 miljoner dollar till IBM sedan en domstol dömt Microsoft för monopolfasoner.