Idag släpper branschorganisationen Dataspelsbranschen försäljningssiffrorna för data- och tv-spel i Sverige under årets första sex månader. Och försäljningen fortsätter att peka uppåt.

För första gången steg spelförsäljningen i Sverige under årets första sex månader till över en miljard kronor. Totalt såldes 2 859 630 spel under perioden, till ett sammanlagt värde av 1 049 394 424 kronor.

Antalet sålda spel har ökat med 13 procent, och försäljningens totala värde med hela 51 procent. Det beror framförallt på att allt fler köper spel till den nya generationens spelkonsoler Playstation 3, Xbox 360 och Nintendo Wii, där titlarna är dyrare än till pc och Playstation 2.

– Det första som slår en med siffrorna är att de nya konsolerna dominerar. Intressant är också att det sålts nästan exakt lika många spel till Playstation 3 och Xbox 360 under våren, säger Martin Lindell på Dataspelsbranschen.

Just nu växer Playstation 3 snabbast av de nya konsolerna. Där ligger försäljningsökningen sedan 2007 på nästan 300 procent. Antalet sålda Xbox 360 har ökat med ungefär 160 procent under samma tidsperiod.

– Det gäller för Microsoft att bredda sig i höst, från att tidigare ha varit starka främst i åldesgruppen 18 till 30, säger Lindell.

Det säljs färre spel till Wii än både PS3 och Xbox 360, men det behöver inte betyda att det säljs färre av Nintendos spelkonsoler.

– Min teori är att Wiiägarna är mer casual gamers, en grupp konsumenter som helt enkelt inte köper spel lika ofta som de 18- till 30-åringar som just nu spelar Playstation 3 och Xbox 360.

Även Playstation 2 fortsätter att gå bra. Vad gäller total marknadsandel har konsolen bara tappat 1 procent. Det säljs även fortfarande fler spel till Playstation 2 än till någon annan konsol på marknaden. Däremot har värdet på PS2-marknaden minskat med nästan 15 procent. Det beror på billigare spel och ett stort utbud av budgettitlar.

– Jag är fortsatt överraskad av Playstation 2, det här är ändå åttonde året på marknaden. Svaret på varför den säljer så bra är samma som förra året, folk som inte spelat så mycket tidigare skaffar en Playstaion 2 och spelar Guitar hero och Singstar.

Den stora förloraren är pc-spelen, som backat hela 25 procent jämfört med våren 2006.

– Det kan till viss del förklaras med att World of warcraft: The burning crusade släpptes första halvåret 2007. Men sedan tror jag även att den digitala nedladdningen påverkar. När man nu ofta kan köpa och ladda ner pc-spel från nätet samma dag som de släpps i butik ökar intresset för det.

Dataspelsbranschens siffror inbegriper bara försäljning i butik och inte digitala nedladdningar.

– Vi kommer att redovisa det i någon form framöver, men det kommer aldrig att kunna bli heltäckande. Många internationella sajter säljer även spel i Sverige, och vi kommer nog aldrig att få siffror från nedladdningssajter som Steam, säger Lindell.

Bland första halvårets mest sålda spel finns Grand Theft Auto 4, Guitar Hero 3 Legends of Rock, Age of Conan, Mario Kart Wii samt Singstar Svenska Hits Schlager.