(CS/Bryssel) Allt fler aktörer vill vara med och tjäna pengar på innehåll. Men oron för att olaglig fildelning ska urholka de nya affärsmodellerna är stor.

Det här var ett hett ämne på Broadband World Forum Europe.
– Pirater är det största problemet. Går det inte att tjäna pengar kollapsar allt, säger François Moreau de Saint Martin, chef för France Telecoms krypteringsbolag Viaccess.

Richard Young, ansvarig för affärsutveckling på BT Vision, en del av BT Group, anser också att olaglig fildelning är ett problem.

– Tjänste- och innehållsleverantörer måste samarbeta och erbjuda det material kunderna vill ha i en skyddad miljö, säger han.

Peter Kerckhoff, vice vd på Deutsche Telekom är också oroad.

– Drm-skydd på video och ip-tv är ett måste, säger han.
Bland konsumenterna är drm-skydd långt ifrån alltid uppskattat. Det kan innebära att det inte går att flytta det köpta materialet och komma åt det från olika enheter.

Ett nytt initiativ för att försöka lösa det problemet är Digital Entertainment Content Ecosystem, Dece.

– Syftet är att bevara drm-skyddet samtidigt som livet blir lättare för kunden. Det här ska garantera konsumenterna att det de laddat ner kan användas på deras prylar, säger John McMahon, Europachef för Sony, ett av företagen som var med och drog igång konsortiet.

Men han ser inte Dece som hela lösningen på piratproblemet. Även rättighetsägare ska ges möjlighet att kontakta personer som fildelar material olovligen.

– Försök visar att om folk uppmärksammas på sitt olagliga beteende slutar så många som 70 procent, säger han.

Fakta

Digital Entertainment Content Ecosystem, Dece, grundades av Best Buy, Cisco, Comcast, Fox, HP, Intel, Lions Gate, Microsoft, NBC Universal, Paramount Pictures, Philips, Sony, Toshiba, Verisign och Warner Bros.

Syftet med konsortiet är att standardisera digitalt innehåll så att det går att använda på en stor mängd olika prylar och plattformar. Det är inte klart exakt hur det hela ska fungera. Mer detaljer väntas i januari.

Det här är inte första försöket att ta fram standarder och prylar som garanterar kunden interoperabilitet.