I onsdags publicerade University of Toronto i Kanada en rapport (pdf) som visade att Skype i Kina avlyssnar och censurerar textmeddelanden av Skypes användare i Kina. Den kinesiska versionen av Skype drivs av det lokala kinesiska företaget Tom Online och kallas därför lokalt för Tom-Skype.

I rapporten avslöjades att vissa nyckelord som hänvisar politiskt känsliga ämnen som exempelvis Falun Gong-rörelsen och frigörelsen av Taiwan blockerades av Tom-Skype. Dessutom lagrades uppgifter om användarna och deras textkonversationer på Tom-Skypes servrar.

Trots att kommunikationen i Tom-Skype är krypterad så var krypteringsnyckeln tillgänglig för allmänheten på Tom Onlines servrar.

Igår gick Skypes vd, Josh Silverman, ut med ett meddelande på sin blogg och uppger att han var ovetandes om incidenten. Skype har lagt ut programmeringen av den kinesiska versionen på Tom Online och enligt Silverman har man inte haft full insyn i programmets funktionalitet.

– Vi har nu lagt ut en förfrågan till Tom Online om varför de har gjort ändringar i protokollet, säger Josh Silverman på sin blogg.

Tom Onlines moderföretag, Tom Group, uppger att det endast följer kinesisk lag.