Nokias 5800 tar upp kampen med konkurrenternas pekskärmsmobiler.

Nokia har inspirerats av Apple i designen av den nya 5800 Xpress Music, tidigare känd som "Tube." Den nya mobilen, som ska börja levereras i slutet av året, är till det yttre ganska lik Apples Iphone, med en glaspanel på framsidan.

Men likheterna slutar där. 5800 kör Symbians operativsystem Series 60 OS, som Nokia säger sig ha ändrat för att göra programmet mer användarvänligt. Mobiltillverkaren planerar att släppa ett utvecklingspaket inom kort.

– Vi ville göra om gränssnittet så att det blir mer mänskligt, säger Jo Harlow, som är marknadschef på Nokia, till IDG News under en lansering i London.

På programsidan har 5800 en kontaktlist som visar bilder på vanliga kontakter. Det går att skicka direktmeddelanden via skärmen, och den kan exempelvis att avisera att det finns nytt innehåll utlagt på ett socialt nätverk. Det finns också tillgång till en list för musik, foton, video eller internet. 5800 stöder Adobe Flash, som ännu inte stöds av Iphone.

Även om många webbställen har skapat mobila versioner av sina sajter för att stöda Iphone kan 5800 även, åtminstone hypotetiskt, fungera ihop med fler webbställen utan att behöva ändras. Liksom Iphone har 5800 ett mjukvarubaserat tangentbord.

Apples variant kan ibland vara svår att använda, eftersom det kräver att användaren skriver med fingerspetsar. Men Harlow uppger att 5800s tangentbord ska fungera med exempelvis fingerborgar, eller till och med ett gitarrplektrum.

5800 har även ett fullskärms Qwerty-tagentbord, inklusive en minivariant. Den är också utrustad med program för textigenkänning, med stöd för 60 språk. Enligt Harlow innebär det stöd för över 90 procent av världens befolkning.

Nokia har även inbyggda högtalare som sägs vara kraftfullare än i någon annan mobil. 5800 är även utrustad med en 3,2 megapixel-kamera, med dubbel blixt och en Carl Zeiss-lins. Stöd finns för 16 miljoner färger.

Priset ute i handeln föreslås ligga på 2 700 kronor, utan eventuella rabatter eller skatter. Enligt Harlow betyder det att priset ligger på ungefär hälften av vad konkurrenterna tar idag.

Men enligt en analytiker är det tveksamt om 5 800 kan slå ut Apple:

– Den kan inte tilltala dem som inte vill följa skocken, säger Chris Hazelton, analytiker på 451 Group, som säger sig vara imponerad av videofunktionerna.

5800 kan bland annat spela in video i vga-upplösning samt visa video i bredskärmsformat.