Socialdemokraterna kommer att lägga fram ett förslag om en integritetsombudsman i form av en statlig myndighet, enligt Sveriges Radios Ekoredaktion. Den ska ta ett samlat grepp om integritetssfrågorna, som i dag bevakas av Datainspektionen och justitiekanslern.

– Vi tycker nu finns det behov att verkligen ta integritetshoten på större allvar och inrätta en ombudsman som både ska kunna bevaka och slå larm om integriteten sätts på undantag. Men också dit enskilda kan vända sig för att få råd och också få sina fall drivna av en ombudsman, säger partiledaren Mona Sahlin till Ekot.

I regeringsställning drev socialdemokraterna en rad frågor som påverkat den personliga integriteten. Exempelvis buggning, ökad telefonavlyssning och lagring av trafikdata. Mona Sahlin säger att hon fortfarande tycker att man måste "slåss för möjligheten att beivra brott eller att använda it-samhället för att avslöja brott", men att det gäller att hålla en balans.

– Jag är den första att uttrycka att vi kanske inte alltid sett integritetsfrågorna som tillräckligt viktiga. Men ju större it-samhället blir, ju större it-användandet blir, ju mer måste vi politiker idag se att den personliga integriteten måste balanseras hela tiden mot samhällets skyldighet att övervaka och beivra brott, säger Mona Sahlin.