Avlyssningsprogrammet skulle involvera en gigantisk databas som lagrar varje e-postmeddelande, telefonsamtal och internetaktiviteter från varje medborgare i Storbritannien.

Förespråkare säger att avlyssningsprogrammet skulle bli det mest omfattande verktyget någonsin i kampen mot terrorism. Kritiker däremot beskriver programmet som drakoniskt och illavarslande för framtiden, enligt Times Online.

Den brittiska myndigheten, The Home Office, som tillsammans med säkerhetstjänsten MI5 ansvarar för rikets interna säkerhet i Storbritannien har ännu inte tagit ställning till förslaget. Säkerhetsansvariga har emellertid uppgett att avlyssning i realtid är nödvändigt för att upptäcka terrorister och deras planer.

Förra året skickades 57 miljarder e-postmeddelanden i Storbritannien. Antalet internetuppkopplingar beräknades till 18 miljoner och det skickas i snitt 35 000 e-postmeddelanden varje sekund i landet. En siffra som säkert är högre i år.

I dagsläget är internet- och telefonbolagen skyldiga att ge ut uppgifter om en viss person på order från en brittisk myndighet. Något som oftast sker i efterhand. Det nya systemet skulle istället bevaka all trafik i realtid.

Kostnaden för kalaset beräknas bli 12 miljarder pund, cirka 150 miljarder kronor.

Källa: Times Online