X1 är Sony Ericssons första telefon som använder Windows Mobile som operativsystem, något som betonas under den svenska presentationen av företagets toppmodell.

Magnus Andersson är global produktchef för X1 och tycket det är en stor fördel att samarbeta med Microsoft.

– Det innebär att man inte bara kan ta med sig filmer och musik utan även får en bra enhet för hantering av både e-post och powerpointpresentationer. Jag ser detta som ett fantastiskt bra giftermål mellan oss båda, säger Magnus Andersson under tisdagens pressvisning.

Sony Ericssons första Windows-telefon presenterades under en välbesökt presskonferens i går där alla ville passa på att klämma på telefonen för första gången.

Det man direkt kan notera är att skärmen är ovanligt högupplöst (800x480 punkter) och att det utdragbara tangentbordet fungerar utmärkt att skriva på med flera fingrar trots det lilla formatet.

Direkt när tangentbordet dras ut växlar skärmen dessutom till liggande läge. En lustig detalj i sammanhanget är att Sony Ericsson varit lite odygdiga när man valt Opera 9.5 som standardwebbläsare i stället för Microsofts bantade version av Internet Explorer. Det måste upplevas som ett bakslag för Microsoft som ju ser X1 som en fin fjäder i hatten. Hur som helst fungerar Operas webbläsare mycket bra ihop med den högupplösta 3-tumsskärmen och anpassar de flesta sidor perfekt för denna.

Telefonen är byggd kring en 528 MHz-processor från Qualcomm och ger ett ganska piggt första intryck utan särskilda fördröjningar i växlingen mellan olika program.

De funktioner som man inte kan kontrollera vid ett snabbtest av detta slag är hur X1 sköter sig i företagsnät men det har Andreas Sjöström, konsult på Sogeti och krönikör på CS, gjort.

– En fördel med att den kör Windows Mobile är att man får bra stöd för både Exchange och Dotnetprogram. Det tillägg som Sony Ericsson gjort med paneler är ett smidigt sätt att anpassa telefonen och på Sogeti arbetar vi nu med att utveckla nya paneler för företagskunder, säger Andreas Sjöström.

Han anser dock inte att dessa funktioner motiverar det höga priset, cirka 6 000 kronor.

– Jag skulle vilja se den minst 1 000-1 500 kronor billigare. Telefonen skulle haft en bättre chans att slå stort om den hade varit tillgänglig för sex månader sedan. I dag finns Windows Mobile-alternativ som är minst lika starka, anser Andreas Sjöström.

Fakta

Sony Ericssons första telefon med Windows Mobile har skärm på 3 tum med upplösningen 800x480 punkter.

Den har passningstid på 440 timmar, taltid på tio timmar och vikt på 145 gram. Kameran är på 3,2 megapixel, ramminnet på 384 MB och flashminne på 512 MB.

Pris: 6 000 kronor.