Flytten till Google Apps på Göteborgs universitet kommer med ett stort förbehåll. Förtroendet är tillräckligt för att flytta studenternas konton, men inte de anställdas.

När nyhetsbyrån TT sökte efter ett gratisalternativ till Microsoft Office föll valet på Openoffice. Google Apps, med ordbehandlaren Docs, var aldrig ett alternativ.

– Ingen använder Google Apps och vi har inga planer på att börja, säger Ulf Karlsson, it-chef på TT.

Sådan tvekan är en utmaning för Google och andra leverantörer som måste bevisa även för de stora köparna att tjänster i datormolnet är lika bra som de lokalt driftade, inte bara billigare.

– Övergången är enklare för små företag. För dem är det extra viktigt att fokusera på sin riktiga verksamhet i stället för på sin it-infrastruktur, säger Nikesh Arora, Europachef på Google, när CS möter honom i Stockholm.

– Det vi ser nu är ”early adopters” som rör sig mot mjukvara som tjänst. De största företagen i världen blir troligtvis de allra sista att gå över.

Google är i dag ett pressat företag. Börsvärdet har halverats sedan toppnoteringen i november 2007. Enligt en rapport från analysföretaget Comscore i februari planar antalet klick på Googles annonser ut.

Samtidigt har kritik riktats mot att nästan hälften av Googles tjänster fortfarande är i betastadiet, flera år efter att de lanserades. Enligt webbanalysföretaget Pingdom har 22 av 49 tjänster fortfarande beta-etiketten på loggan, en signal om att tjänsten inte är färdig­utvecklad.

Det finns flera orsaker till att kunderna tvekar inför program som tjänster, säger Nikesh Arora och tar bland annat upp säkerhetsfrågan. Men, hävdar han, vågar vi låta våra kontokortsuppgifter ligga på andras servrar så borde detsamma gälla vår e-post och våra dokument.

– Det tar tid för att vinna ett sådant förtroende, säger han och pekar på Coca-Cola-flaskan på bordet framför sig som ett exempel på hur lång tid andra varumärken har haft på sig.
Som CS har rapporterat drabbades Googles kalkylprogram Spreadsheets av störningar i slutet av september. Tidigare i år har Gmail dragits med problem. Avbrotten har lösts inom några timmar, men även korta stopp kan bli ödesdigra om de drabbar affärskritiska program.

– Sådant händer på alla företag men du märker det inte. Våra datahallar är inte mindre pålitliga än andras, troligtvis mer.

Samtidigt ger sig fler av marknadens riktigt stora spelare in på det område som kallas cloud computing. Oracle offentliggjorde nyligen samarbetsprojekt med både Amazon och Intel.

– Mjukvara som tjänst är fortfarande ett så nytt område att fler evangelister är bra för oss. Marknader med bara en spelare utvecklas inte tillräckligt.

Fakta

Skrytlistan över Google Apps-kunder i enterpriseklassen innehåller flera välkända namn, men långt ifrån alla är kunder i vanlig bemärkelse.

L’Oreal: ”Har beslutat sig för att testa.”

GE: ”Utvärderar Google Apps.”

Essilor: ”Det är naturligt för Essilor att undersöka Google Apps.”

Nyligen beslutade finska HSS Media, ett svenskspråkigt nyhetsföretag, att gå över till Google Apps Premier Edition. Affären, som lyfts fram särskilt av Google, innebär att 300 e-postadresser flyttas.