X1 är Sony Ericssons första telefon som använder Windows Mobile som operativsystem, något som betonas under den svenska presentationen.

Magnus Andersson är global produktchef för X1 och tycket det är en stor fördel att samarbeta med Microsoft.

– Det innebär att man inte bara kan ta med sig filmer och musik utan även får en bra enhet för hantering av e-post och Powerpointpresentationer. Jag ser det som ett fantastiskt bra giftermål mellan oss båda, säger Magnus Andersson.

Xperia X1 presenterades under en välbesökt presskonferens och alla ville passa på att klämma på telefonen för första gången.

Det man direkt kan notera är att skärmen är ovanligt högupplöst (800 x 480 punkter) och att det utdragbara tan­gentbordet fungerar utmärkt att skriva på med flera fingrar trots det lilla formatet. Direkt när tangentbordet dras ut växlar skärmen dessutom till liggande läge.

En lustig detalj i sammanhanget är att Sony Ericsson varit lite odygdigt och valt Opera 9.5 som standardwebbläsare i stället för Microsofts bantade version av Internet Explorer. Det måste upplevas som ett bakslag för Microsoft som ju ser X1 som en fjäder i hatten.

Hur som helst fungerar webbläsaren mycket bra ihop med den högupplösta 3-tumsskärmen och anpassar de flesta sidor perfekt.

Telefonen är byggd kring en 528 MHz-processor från Qualcomm och ger ett ganska piggt första intryck utan särskilda fördröjningar i växlingen mellan program.

De funktioner som man inte kan kontrollera vid ett snabbtest av det här slaget är hur X1 sköter sig i företagsnät, men det har Andreas Sjöström, konsult på Sogeti och krönikör på CS, gjort.

– En fördel med att den kör Windows Mobile är att man får bra stöd för både Exchange och Dotnetprogram. Det tillägg som Sony Ericsson gjort med paneler är ett smidigt sätt att anpassa telefonen och på Sogeti arbetar vi nu med att utveckla nya paneler för företagskunder, säger Andreas Sjöström.

Han anser inte att funktionerna motiverar det höga priset, cirka 6000 kronor.

– Jag skulle vilja se den minst 1 000 till 1 500 kronor billigare. X1 skulle ha haft en bättre chans att slå stort om den hade varit tillgänglig för sex månader sedan. I dag finns minst lika starka Windows Mobile-alternativ, säger Andreas Sjöström.

Ett mer utförligt test kommer i tidningen på fredag.

Fakta

Sony Ericssons första telefon med Windows Mobile har 3-tumsskärm med 800 x 480 punkters upplösning. Den har passningstid på 440 timmar, tio timmars taltid och väger 145 gram. Kameran är på 3,2 megapixel, ram-minnet på 384 MB och rom-minnet på 512 MB.

Pris: 6 000 kronor.