(CS/London) Pokerspelandet på webben är en succé, men för att locka ännu fler tittar de svenska spelplattformsföretagen på nya sätt att locka kunder.

Allt från bingo till Counterstrike om pengar är på väg. Nyckelorden är underhållning och skicklighet.

Att spela ska bli något som man gör tillsammans.
- I stället för att gå på bio så spelar du på internet tillsammans med några kompisar, säger Martin Lerby, säljchef på Ongame Network.

I Asien är"skillgames", spel där skicklighet är nummer ett, mycket stort och spelutvecklarna hoppas att intresset sprider sig hit. Både spel som backgammon och de senaste dataspelen är på väg.
-Det har en potential att bli större än poker, säger Johan Berg, vd på Boss Media.

Utmaning hitta spelen
Den stora utmaningen är hitta spelen som fungerar bäst, här finns det en osäkerhet.

Virtuell fotboll mellan två lag och datorspel som Counterstrike är några alternativ. För att det ska fungera är många spelare viktigt. Till skillnad från i poker är spelarna många och insatserna låga.

En gammal spelform som också ska inta webben är bingo. En orsak till satsningen är att försöka locka mer kvinnor. Och den är nära förestående.
- Snart får vi se bingonätverk. Eftersom det krävs många spelare för att det ska fungera så skapar man nätverk med olika skins eller gränssnitt, säger Stefan Östlind, affärsutvecklingschef 24h Network.

Förutom stora nätverk krävs det mer personal för bingo.
- Du måste ha en värd som går omkring bland deltagarna och håller spelet i gång, säger Stefan Östlind.

Risker
Satsningen på nya speltyper för också med sig andra säkerhetsrisker. Det finns de som försöker att utnyttja systemet. Datorer kan användas för spel som backgammon. Resultatet blir ett perfekt parti varje gång. För spelföretagen gäller det att ha bra övervakningsverktyg som kan varna om någon är för bra.

Poker fortfarande viktigt
Även om företagen tittar på andra spelformer är poker fortfarande viktigt. Även här kan kakan växa.
- Vi måste sänka barriären ytterligare. Göra det så enkelt som möjligt att spela. Du ska till exempel inte behöva ladda en klient eller fylla i för mycket information, säger Martin Lerby.

Han tror också att mer avancerade klienter, med häftigare grafik, kan locka en yngre publik.

En trend är att man tillsammans med några kompisar spelar poker i ett eget rum.