Med bland annat två stora datorhallar i USA och två under uppbyggnad i Europa rustar Microsoft för att ta över driften av företagens mejlservrar. Tjänsten Business Productivity Online Suite slår nu upp portarna i USA och i Sverige i mitten av mars nästa år.

Inkluderat är möjligheten att köra Exchange, Sharepoint, Live Meeting samt Office Communications som en tjänst.

Detta är en del i Microsofts eget påkomna begrepp mjukvara plus tjänst. Det innebär att det inte ska finnas några sömmar mellan vad som är lokalt installerat och vad som driftas i molnet, förklarar Daniel Akenine, teknisk chef på Microsoft.

Mjukvara plus tjänst ska ge möjligheten att välja hur tjänsterna körs beroende på situation. Applikationer med data som går att lämna ut till en leverantör körs i molnet och det som av till exempel regulatoriska skäl måste hållas privat kan driftas i huset.

– Det som skiljer oss från den traditionella saas-strategin är att man kan välja, och man kan gå tillbaka till att drifta själv om man märker att man tappar kontrollen, säger Daniel Akenine.

Microsoft lovar en upptid på över 99,9 procent. Om det värsta händer vid ett datorcenter ska dessutom en katastrofhantering kunna ske från ett av de andra i världen.

Paketet med Exchange, Office Sharepoint, Office Communications samt Live Meeting kommer att kosta 15 dollar, eller strax över 100 kronor, per månad och användare. Det ska även gå att prenumerera på varje tjänst för sig.

Microsofts partners kommer att fungera som återförsäljare av tjänsterna, och får 12 procent av intäkterna första året och sex procent per år så länge kunderna fortsätter med prenumerationen.