Datorer från Acer, Toshiba, Lenovo och Asus går nu att få med Intels inbyggda kretsar för wimax och Dell meddelar att Latitude E som kom i somras redan stöder tekniken. Bland de få leverantörer som avvaktar märks HP som ännu inte slutfört sina wimaxtester.

Intels wimaxkretsar kallades tidigare Echo Peak men har i samband med lanseringen bytt namn till Link 5050 Series. Det handlar om en modul där man kombinerat kretsar för wifi med wimax och är ett tillval till bärbara Centrino 2-datorer.
Men precis som i fallet med modem för turbo-3g går det även att koppla upp sig i wimaxnäten via en extern usb-modul. En sådan modul har precis lanserats av kinesiska ZTE.

Eftersom mobilt wimax ännu inte lanserats i Sverige dröjer det tills de datorer som säljs här förses med wimaxkretsar.
– Det enda jag har hört är att vi kommer implementera wimax i slutet på första kvartalet nästta år. Jag har inte fått någon information på vilka modeller det gäller, säger Anders Haby på Asus.

Magnus Lilja, Acers produktchef säger att flera av företagets datorer redan är förberedda för wimax.
– Vi avvaktar vad som händer med wimax i Sverige och lanserar bara wimaxdatorer i de länder där det finns en marknad för wimax, säger han.

I dagsläget är det turbo-3g som gäller i Sverige där Ericssons nyligen skrivit avtal med flera pc-leverantörer kring inbyggda kretsar i bärbara datorer. Men Intels förhoppning är att även wimax ska få fotfäste i Sverige och strax före sommaren betalade man 160 miljoner kronor för rätten till det frekvensutrymme som är bäst lämpat för wimax.

Får man tro företrädare för Wimax Forum har intresset för mobilt wimax ökat markant under de senaste månaderna. Här sker nämligen certifieringen av wimaxprodukter och företag som Samsung, Alcatel-Lucent, Huawei, Motorola och NEC har nu fått en rad produkter godkända.

Fakta

Wimax-tekniken kan användas på olika sätt. Fast wimax används för att ge hushåll bredbandsuppkoppling. Sådana nät finns i Sverige i dag.
Mobilt wimax kan användas för att tillhandahålla mobilt bredband. Det fungerar på liknande sätt som turbo-3g.
Enligt Wimax Forum ska 1 000 produkter förses med ok-stämpel under de märmaste par åren och därmed få användas i banden 2.3 GHz, 2.5 GHz och 3.5 GHz.
Wimax Forum har 522 medlemmar, däribland Acer, Dell, Google, HTC, Intel, Lenovo, LG, Microsoft, Nokia, Panasonic, Samsung, Sony Ericsson, Telenor och Telia.