Jag är lite trött i dag för jag stuntade i natt, säger Pernilla Novais medan vi häller upp kaffet.

Hon är ny på jobbet som utbildningsansvarig på företaget Cogmed som utvecklat databaserade träningsprogram för arbetsminnesträning, vilket tränar upp koncentrationsförmågan. Men det betyder inte att hon släppt sitt extraknäck som stuntkvinna. Den här gången har hon varit Lisbeth Salander i filmatiseringen av Stieg Larssons Millenniumtrilogi.

– Jag är den enda kvinnan som håller på, vad jag vet. Det är ett otroligt roligt jobb, säger hon.

Stuntkarriären började för tio år sedan medan Pernilla Novais fortfarande var mitt i sin judokarriär och en stuntman kontaktade hennes klubb.

– De ville ha tag i en liten tjej som kunde falla, så det passade bra.

Samtidigt var Pernilla Novais mitt inne i en tuff träningsperiod. Siktet var inställt på Sydney-OS 2000. Två träningspass om dagen och ett stenhårt fokus gav resultat och hon nådde målet.

Nuförtiden har hon lämnat elitidrotten och har hunnit med att läsa till friskvårdskonsult, läsa pedagogik, idrottspsykologi, ledarskap och mental träning. I våras gick hon också en coachutbildning.

– Många som gick den kursen kom till slutsatsen att de ville starta eget. Utom jag som redan haft ett eget företag vilande vid sidan av i flera år. Så när det här jobbet dök upp var det rena julklappen, säger Pernilla Novais.

I sitt nya jobb på Cogmed är hon ansvarig för utbildningen av de coacher som ska stötta dem som ska träna med Cogmeds Arbetsminnesträning.

– Oftast handlar det om att utbilda personal inom skolvärlden. Deras roll blir att motivera och stötta eleverna att orka igenom hela träningsprogrammet, säger Pernilla Novais.

För även om den databaserade arbetsminnesträningen kan vara ett välkommet avbrott i skolarbetet så är det inte säkert att det är lika roligt när nyhetens behag har lagt sig.

Träningen består av 25 tillfällen på runt 30 minuter. Den ska gärna göras så intensivt som möjligt – gärna fem dagar i veckan. Men för den som tar sig igenom kommer belöningen. 85 procent av dem som deltar ökar sin koncentrationsförmåga.

– Och har man en gång gått igenom träningen behöver den inte upprepas, 80 procent uppger att förbättringen är bestående, säger Pernilla Novais och berättar att för 44 procent utvecklas dessutom förbättringen det närmaste året efter att träningsprogrammet genomförts.

Pernilla Novais liknar arbetsminnet vid en flaskhals – en del behöver hjälp med att vidga den för att kunna fylla på med kunskap.

– Det handlar ofta om elever som har dålig självkänsla, det har aldrig gått bra för dem i skolan och att hjälpa dem över tröskeln och få dem att känna att det lönar sig att kämpa – det är fantastiskt.

Samma sak ser man även på judomattan, konstaterar hon.

– Att ha talang är inte alltid det bästa. I stället är det ofta personer som inte har samma talang men tränar hårt får en större utdelning när de väl blir duktiga.

Fakta

Namn: Pernilla Novais.
Aktuell som:
Ny utbildningsansvarig på Cogmed som utvecklar träningsprogram för arbetsminnesträning.
Bakgrund: Tävlat i judo på elitnivå från 15 års ålder, då hon började judogymnasiet, tills hon blev 30. OS-deltagare 2000, EM-silver, världscupmedaljer och flera NM- och SM-guld. Hon har deltagit som stuntkvinna i flera filmer.
Familj:
Man och två barn.

Träningsprogrammet Robomemo riktar sig huvudsakligen till barn mellan 7 och 17 år och Cogmed QM till vuxna. Det är datoriserad träning, ett slags gym för hjärnan, som baseras på forskning som utförts vid Karolinska Institutet.

Träningarna följer en förbestämd plan och anpassar sig löpande för att låta den tränande arbeta på sin egen maximala nivå.

Bland övningarna finns sådant som att se olika lampor lysa upp i en viss ordning och sedan komma ihåg den ordningen.