Siffrorna som Berg Insight presenterar gäller för Kanada, USA och Europa och visar på en årlig tillväxttakt på 27,9 procent. Det är inte så snabbt som många hoppas.

I själva verket är det riktigt usla siffor för exempelvis kartor och navigationsrutter i mobiler, trots att många mobiltelefoner numera är utrustade med gps och andra positioneringstekniker.

– Det tar ett tag från att tjänster lanseras tills de börjar användas, säger Berg Insights vd, Johan Fagerberg.

Peter Wissinger, Nordenansvarig för Microsofts mobila satsningar, tycker att siffrorna är väldigt låga.

– I stort sett varenda telefon som skeppas med Windows Mobile i dag har stöd för gps. Navigationsbaserade tjänster slår igenom på bred front inom max tre år, säger han.

Där får han medhåll av Henrik Pålsson, chef för Ericsson Consumerlab, en avdelning på företaget som arbetar med studier och analys av trender inom kommunikation.

– Det låter som en mycket låg värdering. Dessutom skulle många tjänster må bra av att vara kopplade till en navigationskomponent, säger Henrik Pålsson.

Något som talar för de dåliga siffrorna är de utmaningar som mobila navigationstjänster står inför.

– Många som använder mobila navigationstjänster är fortfarande testanvändare och provar tjänsten under en gratisperiod. Utmaningen blir att förvandla dem till betalande användare, säger André Malm, telekomanalytiker på Berg Insight.

Fakta

Berg Insight spår att användarna av navigationstjänster 2014 är 40 miljoner i Europa och 30 miljoner i Nordamerika.

Intäkterna från abonnemang och annonsering förväntas nå 5,8 miljarder kronor 2014. Det kan jämföras med 1,3 miljarder i år.