Silverlight 2 baseras på Microsofts Dotnetramverk. Scott Guthrie, chef för Microsofts utvecklingsdivision, säger att denna bakgrund är en kritisk fördel för Silverlight 2 gentemot konkurrenter.

– Ramverket kan innebära att det går 1 000 gånger snabbare att köra Silverlightapplikationer än att köra Javascript i en webbläsare, säger Scott Guthrie under en telefonkonferens till IDG News.

Javascript har vid sidan av Adobes Flash utsetts till Silverlights största konkurrent, och snabbheten blir alltså Microsofts svar på de lovord Google fått för kvick Javascripthantering i sin nylanserade webbläsare Chrome.

Samtidigt med Silverlight 2 släpps stödet för utveckling av Silverlightapplikationer i Visual Studio 2008. Men Microsoft nöjer sig inte där.

Företaget har precis avslöjat planer på att integrera Silverlight 2 med utvecklingsverktyget Eclipse, så att utvecklare även ska kunna använda detta program.

Enligt Mike Milinkovich, chef för Eclipse Foundation, är det bra att Microsoft engagerar sig i Eclipse. Men han är inte helt nöjd.

– Microsoft är fortfarande inte fullvärdig medlem i Eclipse Foundation, säger Mike Milinkovich.

De stabilitetsproblem Silverlight 2 tidigare haft tillsammans med Googles webbläsare Chrome ska nu vara lösta, säger Scott Guthrie. Något datum om och i så fall när Silverlight 2 kommer att kunna köras på Googles mobilplattform Android har däremot inte offentligtgjorts.

När det gäller Moonlight 2, öppen källkodsvarianten av Silverlight 2, så befinner sig den för närvarande i alfaversion, enligt Mikael Sundmark som är ansvarig för öppen källkod på Novell i Sverige.

Mono 2, den öppna versionen av Microsofts plattform Dotnet som utvecklas av Novell och som också kommer att ligga till grund för Moonlight 2, har precis släppts.

– Mycket resurser har under den senaste tiden gått åt till Mono 2, men Moonlight 2 är under utveckling, säger Mikael Sundmark.

Han tillägger att det finns en viss naturlig fördröjning av Moonlight 2 eftersom en skarp version av Silverlight 2 måste finnas tillgänglig för att det ska gå att bestämma vilka funktioner som ska kopieras.

Fakta

Silverlight 2 är Microsofts satsning på att göra användargränssnittet mer tilltalande, oavsett om det handlar om webbtillämpningar på datorn eller olika mobilplattformar.

De närmaste konkurrenterna till Silverlight 2 är Adobes Air och Flash, Javascript samt Suns JavaFX.

Silverlight 1
fokuserade främst på webbvideo, version 2 använder mycket av funktionaliteten i Dotnet är därför mer kraftfullt.