Tres moderbolag Hutchinson Whampoa har etablerat ett nytt bolag, Inq, som ska utveckla en rad egna telefoner. Den första modellen kommer redan i höst på ett par marknader och till Sverige troligen under början av nästa år.

Inq1 ska vara förladdad med genvägar till en rad tjänster, exempelvis Facebook, Skype Windows Live Messenger och Ebay, som ska generera mer trafik i operatörernas nät.

– Adressboken är en central del i Inq1 och här lagras information om identitet och närvarostatus som är kopplat till webbtjänsterna, säger Paula Santos, informationsansvarig på Inq.

Det innebär exempelvis att de bilder som läggs upp på Facebook automatiskt visas på skärmen och laddas ner när man klickar på bilden.

Men kunderna får å andra sidan ett betydligt lägre ingångspris.
De prisnivåer kring 50 dollar (350 kronor) som nämts på en del håll är dock inte slutkundspriser.

– Det är ett grossistpris men det skulle betyda att vi kan sälja den till priser där den kan konkurrera med kontantkortsmobiler för gsm, säger Tres informationschef Erik Hörnfeldt.

Förra året lanserade Tre telefonen Skypephone, en produkt som är utvecklad av teamet bakom Inq1.

– Skypephone har sålt bra men inte fantastiskt. En av lärdomarna har varit att namnet Skypephone inte fungerat eftersom en massa människor utgått från att det var en mobil enbart för Skype. Den skulle ha behövt ett tillverkarnamn, säger Erik Hörnfeldt.

Vad som hittills är känt om Inq1 är att den använder en processor från Qualcomm och tillverkas på taiwanesiska Hon Hai Precision Industrys fabriker.

Telefonen har stöd för turbo-3g och bland programmen som finns på plats från start är givetvis ett som sköter modeminställningarna när man kopplar upp sig i 3g-näten. Det gäller även om man ansluter telefonen till en dator som saknar inbyggd 3g-modem.